Barcelona

Abertis registra 2.500 casos d'impagament als peatges per la iniciativa "No vull pagar"

Força vehicles s'han adherit aquest 1 de maig a la iniciativa "No vull pagar", que anima els ciutadans a no pagar en catorze peatges per protestar pel greuge que representa que a Catalunya es concentri la majoria de vies de pagament de l'estat espanyol. En un ambient festiu, amb pancartes de la campanya, senyeres i estelades, i amb el soroll constant dels clàxons, ciutadans han acudit als peatges per denunciar el greuge de què és objecte Catalunya. Personal d'Abertis apuntava les matrícules dels cotxes en una llibreta; diversos conductors han sortit dels vehicles per reclamar que s'aixequessin les barreres. La concessionària ha confirmat 2.500 impagaments fins a les dues del migdia; la plataforma Prou Peatges ha celebrat la participació "massiva" en una protesta que ha causat col·lapses puntuals i ha marcat una "operació tornada" força fluida.

RedaccióActualitzat
Abertis ha confirmat que 2.500 conductors s'han negat a pagar el peatge entre les 6 del matí i les 2 del migdia amb motiu de la iniciativa "No vull pagar". Segons l'empresa, això significa un 1,5% del total, una incidència que qualifica de "mínima" i que no ha portat problemes de circulació excepte en casos "puntuals", en què alguns cotxes s'han parat al peatge i diverses persones s'han posat a repartir fulletons.

Segons uns quants usuaris, la concessionària d'autopistes ha tancat algunes de les cabines manuals del peatge de la C-32 a Vilassar amb l'objectiu d'atenuar la protesta. Ara bé, finalment el personal de la companyia ha sortit de les cabines per anotar en una llibreta les matrícules dels vehicles que s'anaven adherint a l'acció de protesta i les cues han arribat als vint minuts.

Entre els manifestants, el secretari general de Solidaritat Catalana per la Independència (SI), Uriel Bertran, que ha repartit tríptics als conductors aturats al peatge de Vilassar per animar-los a participar en la protesta, que, segons ha dit, serveix per demostrar que "els catalans ja han dit prou a l'espoli espanyol".

En el cas dels peatges amb targeta, els usuaris que volen passar sense pagar han de pitjar el botó de l'intèrfon d'ajuda i s'han d'esperar que un treballador d'Abertis se'ls acosti per poder-los apuntar la matrícula i els aixequi la barrera. Els manifestants demanen que els deixin passar amb el semàfor verd, per no cometre una infracció de trànsit. Alguns usuaris han explicat que, just quan passaven el peatge, el semàfor que estava en verd canviava a vermell.

Al peatge de sortida de l'AP-7 a l'Hospitalet de l'Infant, la situació és semblant i també s'hi han format llargues cues. En aquest punt també hi ha representants polítics, en aquest cas d'Esquerra Republicana de Catalunya al Camp de Tarragona.

A totes les cabines dels peatges hi ha un cartell en què es pot llegir: "L'empresa informa que la conducta consistent a no pagar el viatge podria ser constitutiva d'infracció del reglament general de circulació."

La plataforma Prou Peatges ha organitzat la protesta a partir de les dotze del migdia a més d'una desena de peatges de Catalunya i tres més del País Valencià. El col·lectiu ha considerat "massiva" la resposta dels conductors i farà pública aquest dimecres la data de la nova jornada de protesta als peatges. A més, ha tornat a criticar els polítics que donen suport a la campanya però no han tornat el teletac que els faciliten al Parlament.

El conseller d'Interior, Felip Puig, ja va informar aquest dilluns que no preveia cap dispositiu especial dels Mossos per aquesta protesta i que no enviaria agents a multar els conductors que es neguessin a abonar el cost del peatge. Puig, però, també va advertir que, si Abertis tramitava les denúncies, el Servei Català de Trànsit les hauria d'estudiar i podria imposar sancions de fins a 100 euros.

Perla seva banda, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, ha convocat per al 14 de maig el grup format pel govern, els grups polítics, les empreses concessionàries, els sindicats i les cambres de comerç per estudiar la reordenació dels peatges.

El moviment "No vull pagar" avisa que, si les multes s'acaben aplicant, presentarà querelles per prevaricació i abús de poder. En els darrers dies, més de 1.500 persones s'han negat a pagar els peatges a Catalunya.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut