Barcelona

ERC ofereix ajuda jurídica als multats del #novullpagar i Solidaritat anuncia querelles per prevaricació

Esquerra i Solidaritat responen al govern de la Generalitat. Els dos principals partits que s'han posat al costat de la campanya #novullpagar asseguren que la legalitat vigent no empara les multes que ha anunciat el govern. ERC denúncia que el govern s'equivoca d'enemic i assegura que ajudarà jurídicament els que rebin sancions. SI va més enllà i ha anunciat que interposarà "querelles criminals per prevaricació i abús de poder" per totes les multes que arribin als ciutadans. Mentrestant, el PSC diu que entén però no comparteix la insubmissió als peatges. ICV lamenta la postura del govern.

RedaccióActualitzat
Solidaritat Catalana per la Independència ha estat la formació més contundent en la seva reacció. El seu secretari general, Uriel Bertran, ha titllat de "farol" l'avís del govern que no pagar al peatge pot comportar una multa de 100 euros.

SI, que des del principi manté que hi ha un buit legal que empara les sancions, insisteix que els conductors no han de témer res. Bertran afirma que "el govern de la Generalitat no té cap base jurídica per interposar cap multa" i afegeix que "mantenint-nos ferms no arribarà cap multa i acabarem amb els peatges al nostre país".

Solidaritat fins i tot ha passat a l'atac i ha anunciat que es querellarà per prevaricació i abús de poder per totes i cadascuna de les multes que els arribin als ciutadans insubmisos amb els peatges.

ERC ofereix ajuda jurídica

Esquerra manté una postura similar. ERC fa una crida a seguir la campanya i denuncia que el govern "s'equivoca d'enemic". La secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha retret a la Generalitat que hauria de "posar-se al costat de la gent" i "denunciar la situació d'espoli fiscal sagnant que patim". El diputat republicà al Congrés, Joan Tardà, ha afegit que la decisió del govern "és una submissió a Abertis".

El portaveu adjunt del grup parlamentari d'ERC, Oriol Amorós, ha anunciat que el seu grup oferirà "ajuda jurídica" als qui siguin multats. Amorós ha recordat que el seu partit té una "àmplia experiència" a assessorar casos de desobediència civil pacífica, com en el cas de multes per portar insígnies amb el lema CAT en la matrícula dels vehicles.

Iniciativa sospita dels vincles del govern

Des d'Iniciativa, Joan Herrera ha subratllat la coincidència que el president del consell assessor en matèria d'economia del govern, Salvador Alemany, sigui també el responsable d'Abertis. Assegura que "no és una casualitat" i retreu a CiU un "sobiranisme de saló" per "plegar-se" davant del govern espanyol i les concessionàries.

Herrera assegura que entén i comparteix la resposta dels conductors davant dels "abusos" de l'estat i de les concessionàries i ha lamentat la postura del govern.

El PSC entén però no comparteix

El PSC ho entén, com Iniciativa, però no ho comparteix. La portaveu dels socialistes a la Comissió de Benestar Social i Família, Eva Granados, ha explicat que no pot estar d'acord amb una acció que, diu, vulnera les lleis. Tot i això, ha acusat CiU d'"atiar el foc de la polèmica" en fomentar la insubmissió fiscal en ajuntaments. El PSC demana al govern que negociï i elimini peatges injustos.

Imatge perjudicada

Des de la societat civil, el president de Foment del Treball, Joaquim Gay de Montellà, s'ha mostrat contrari a la campanya #novullpagar. Diu que perjudica la imatge de Catalunya de cara als inversors internacionals. En declaracions a l'espai "L'entrevista" de Catalunya Informació, Gay de Montellà ha assegurat que la iniciativa genera un clima de desconfiança perquè els inversors poden veure Catalunya com un país poc seriós si els ciutadans no paguen els peatges.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut