Barcelona

Gas Natural retira l'opa sobre Endesa i denuncia que s'ha vist immersa en una controvèrsia irracional

El consell d'administració de Gas Natural ha decidit per unanimitat retirar l'opa sobre Endesa davant les poques possibilitats que tenien de tirar-la endavant. I és que per Gas Natural era molt difícil superar l'oferta de 34,5 euros per acció que ofereix l'altra empresa competidora, E.ON. A més, els socis majoritaris de la gasista, La Caixa, amb el 35%, i Repsol, amb el 30%, eren partidaris de renunciar a competir per l'elèctrica. La reunió del consell d'administració ha durat poc més d'una hora i tot seguit la decisió ha estat comunicada a la Comissió Nacional del Mercat de Valors. Això obre la via a l'opa d'E.ON, que demà presentarà la seva última oferta.

Actualitzat

En un comunicat fet públic després de la reunió, el consell d'administració de Gas Natural explica les raons de la seva decisió, que justifica en la "desigualtat" de condicions. El comunicat insinua que E.ON ha tingut un tracte de favor, que s'ha conxorxat amb Endesa i que ha disposat d'informació privilegida de l'elèctrica espanyola per perjudicar-los. El comunicat també fa referència a Endesa, a la qual acusa "d'entorpir per tots els mitjans" l'oferta de Gas Natural i que aquesta arribés als seus accionistes.

Segons Gas Natural, davant d'un plantejament estrictament econòmic i empresarial "la companyia s'ha vist immersa en una irracional i llarga controvèrsia política, social i jurídica" que ha acabat per fer avortar l'operació.

Amb la retirada de l'opa, que tanca un procés de disset mesos, que es va iniciar el 5 de setembre del 2005, només queda vigent l'oferta de 34,5 euros per acció de la companyia E.ON. Ara, la companyia alemanya té la via oberta per adquirir l'electrica espanyola, tot i que haurà d'arribar a un acord amb la constructora Acciona, principal accionista d'Endesa.


La llarga marxa de Gas Natural


Gas Natural sempre ha tingut entre els seus objectius poder créixer comprant alguna altra empresa. L'anterior president, Antoni Brufau, va haver d'admetre que la primera opa per comprar una elèctrica, en aquest cas Iberdrola, havia fracassat. Era l'any 2003. Amb arguments de protecció de la competència, el govern del Partit Popular la va desautoritzar. Gas Natural, una empresa amb seu a Catalunya i amb la Caixa de Pensions com a accionista, va haver de renunciar a comprar-la.

L'operació es va tornar a plantejar el 2005, amb la cúpula de l'empresa renovada. El nou president, quan va anunciar l'oferta de compra sobre Endesa esperava un desenllaç feliç en nou mesos. Però Endesa no estava per natalicis. Després de bloquejar l'oferta de compra als tribunals, E.ON va aparèixer en escena. Els alemanys, que s'havien reunit amb Endesa, van fer una oferta de compra que superava la de Gas Natural i que, més endavant, van prometre millorar. Una altra empresa, la constructora Acciona, s'ha convertit en el primer accionista d'Endesa, després de comprar accions a borsa. És el principal maldecap d'E.ON, ja que podria bloquejar la compra per part dels alemanys.

Les possibilitats de Gas Natural semblaven reduir-se fa pocs dies, quan el seu vicepresident i president de Repsol, Antoni Brufau, assegurava que a la gasista li era difícil fer una oferta perquè no disposava de la mateixa informació que té E.ON. El president de la Caixa de Pensions, accionista de Gas Natural, reblava el clau divendres passat assegurant que l'operació no havia anat bé i que s'havia de passar a una altra cosa. Però Fornesa deixava la porta oberta al que decidís la direcció.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut