Madrid

El govern apujarà el 2013 l'IVA i els impostos especials per recaptar 8.000 milions d'euros

Nou divendres marcat per un Consell de Ministres clarament econòmic. L'executiu de Mariano Rajoy ha aprovat el pla d'estabilitat 2012-2015 i un pla nacional de reformes, en què destaca la futura optimització de l'administració pública, que enviarà a la Comissió Europea i al Consell Europeu per evidenciar la voluntat d'Espanya per reflotar la seva economia. Unes mesures que, segons ha explicat la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría, "marquen el camí per treure Espanya de la crisi". L'IVA serà un dels impostos que apujarà l'executiu, ja que segons el ministre d'Economia, Luis de Guindos, el 2013 serà el moment d'augmentar la pressió fiscal sobre el consum.

RedaccióActualitzat
Després de recordar un cop més la "duresa" de la situació de l'economia espanyola, la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría, ha explicat que els plans aprovats aquest divendres busquen complir els objectius de consolidació fiscal i marca "el camí d'aquest compliment i les mesures per portar-lo a terme. Però, a més, ha explicat, l'acompanya un pla nacional que conté un conjunt de reformes estructurals, que ha qualificat d'"imprescindibles", en què es demana un esforç al conjunt dels ciutadans perquè "amb aquest esforç se sortirà de la crisi".

Entre les mesures que ha anunciat el ministre d'Economia, Luis de Guindos, hi ha apujar el 2013 l'IVA i altres impostos que graven el consum amb l'objectiu de recaptar 8.000 milions d'euros addicionals.

D'acord amb el programa d'estabilitat, el govern preveu assolir l'equilibri pressupostari de les administracions públiques el 2016, després reduir el dèficit públic al 2,2% del PIB el 2014 i l'1,% el 2015. Així doncs, el programa d'estabilitat no farà variar les previsions macroeconòmiques, que pronostiquen un creixement de l'1,7% i un dèficit del 5,3% per aquest any, i del 3% pel 2013.

Pel que fa al programa de consolidació fiscal, les reformes a l'administració tenen l'objectiu, segons el govern espanyol, de reduir la despesa supèrflua que suposa la duplicitat de competències.

De Guindos ha manifestat que el pla d'estabilitat és l'espina dorsal de l'estratègica econòmica del govern espanyol, on es fixa tot el "full de ruta" i els calendaris per sortir d'una situació que l'ha provocat, ha recordat: un excessiu endeutament del sector privat, i sobretot immobiliari, que, en gran part, s'ha finançat a l'exterior; la bombolla immobiliària i la pèrdua contínua de competitivitat fins al 2008.

Fins ara el govern s'havia negat a tocar l'IVA, però el ministre ha defensat que és necessari que en el moment de la recuperació s'ajusti la pressió fiscal sobre els diferents factors econòmics, "reduint la imposició sobre el treball i augmentant-la sobre el consum".

La vicepresidenta ha dit que els plans aprovats ara contenen la modernització de les mesures per complir objectius de dèficit, però també les reformes del sistema financer o mesures de competitivitat, entre d'altres.

La vicepresidenta també ha donat a conèixer que el govern ha aprovat un pla de lluita contra el frau laboral, al qual s'havia compromès, per acompanyar el pla sobre frau fiscal aprovat fa unes setmanes. Entre les mesures, l'obligació que els parats vagin a fitxar en persona.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut