Madrid

Interior llança un pla integral per reinserir presos terroristes i obre la porta a l'acostament d'etarres

El Ministeri de l'Interior ha posat en marxa un programa integral per facilitar la reinserció de presos per delictes de terrorisme, que estiguin vinculats a ETA, així com als GRAPO, als grups jihadistes i fins i tot al crim organitzat. El pla també pretén evitar que aquests presos es radicalitzin a les presons.

RedaccióActualitzat
Fonts penitenciàries asseguren que el programa inclou diverses iniciatives perquè els terroristes i membres d'organitzacions criminals coneguin la realitat social i reflexionin sobre el seu passat amb l'objectiu "d'avançar en la seva integració en la societat democràtica". Així, els interns que s'incorporin participaran en "aules" per educar-los "en els valors de convivència". A més, tindran accés a formació per facilitar la seva inserció en la vida laboral quan recuperin la llibertat i podran fins i tot ser traslladats a centres penitenciaris propers als seus domicilis, tot i que Interior adverteix que el pla no preveu "acostaments automàtics".

Acollir-se al pla no és sufienct per acostar els presos d'ETA

El ministre de l'Interior, Jorge Fenández Díaz, ha afirmat que els terroristes que s'acullin al pla hauran de mostrar la seva voluntat "de deixar enrere el terrorisme de manera clara, solemne i pública". A més, ha explicat: "Acollir-se al pla és una condició necessària, però no n'hi ha prou" per acostar els presos d'ETA, que també hauran de complir amb la llei penitenciària.

El programa pretén "traslladar als interns actituds i conductes que en la societat democràtica es consideren indispensables", segons fonts penitenciàries, que asseguren que el programa integral "sistematitza i amplia" el que es va iniciar amb l'anomenada "via Nanclares", que rep el nom de la presó alabesa on van ser agrupats la vintena d'etarres -d'un total de més de 600- que s'han desvinculat de la banda.

En qualsevol cas, Interior ha assegurat que no relaxarà els requisits. I és que per poder acollir-se al programa de reinserció, com ha explicat el ministre Fernández Díaz, l'intern primer haurà de demanar la seva incorporació i, abans, haurà d'acreditar el rebuig a la violència i la seva desvinculació de l'organització criminal de la qual havia format part. D'aquesta manera, el govern vol evitar que els presos que no vulguin reinserir-se puguin pertorbar o "sabotejar" el programa. "Qui no es vol reinserir no té sentit que formi part del programa, ja que serà necessària una actitud activa per part de l'intern", insisteixen les fonts penitenciàries.

La iniciativa d'Interior surt de l'acord assolit al Congrés el passat 21 de febrer per PP, PSOE, CiU i el PNB, que van consensuar un text alternatiu a la proposta d'UPyD, que reclamava la il·legalització de Bildu i Amaiur, proposta que, per la seva banda, no va arribar a prosperar. A més d'apel·lar a la unitat per buscar la dissolució definitiva d'ETA, el text reclamava la construcció de la convivència social "sobre els principis de l'estat de dret" i la continuació de la lluita contra la violència.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut