La pàgina mostra la cara dels sospitosos.
Captura del web d'Interior
Barcelona

El web d'Interior per delatar vàndals rep 140.000 visites en 24 hores

La pàgina del Departament d'Interior per identificar i delatar els autors d'actes vandàlics ha rebut 140.000 visites en les primeres 24 hores de funcionament. La Direcció General de Policia ha considerat "molt positiva" l'arrencada del web, on es poden veure fotos de 68 persones que els Mossos d'Esquadra volen identificar per la suposada participació en els aldarulls del 29-M. La policia també ha rebutjat les crítiques dels que pensen que no es respecta la presumpció d'innocència.

RedaccióActualitzat
El comissari portaveu dels Mossos d'Esquadra, Joan Miquel Capell, ha negat que s'atempti contra l'honor i la presumpció d'innocència de les persones que apareixen a la pàgina i ha instat els que posin en dubte la legalitat del web a anar als jutjats. Segons Capell, no es criminalitza ningú perquè la pàgina és una eina d'investigació. 

Capell ha explicat que aquesta iniciativa, que es va posar en marxa aquest dimarts, es va consultar amb els serveis jurídics d'Interior, representants de la judicatura i de la fiscalia. Segons fons judicials, els responsables d'Interior van informar de la seva iniciativa tant a la degana dels jutjats de Barcelona, Maria Josep Feliu, així com a alguns dels jutges que instrueixen causes relacionades amb els incidents de la jornada de vaga del 29-M.

La policia ha replicat els dubtes legals que el web ha generat en les principals associacions de jutges i el Col·legi d'Advocats, sobre la vulneració del principi a la presumpció d'innocència i el dret a l'honor.

El portaveu a Catalunya de Jutges per la Democràcia, Xavier González de Rivera, ha considerat "molt perillós" el web perquè creu que vulnera el dret a la privacitat, a la imatge i a la presumpció d'innocència. "El web frega la inconstitucionalitat de forma claríssima", ha conclòs tot argument que els que hi surten "no han estat imputat ni acusats, perquè ni tan sols estan identificats". 

En la mateixa línia, el portaveu del Col·legi d'Advocats de Barcelona, Jorge de Tienda, ha parlat d'una "iniciativa inquietant" i ha defensat que calgui una autorització judicial per difondre imatges de persones no identificades, una recomanació que comparteix l'advocat José María Fuster-Fabra, que tot i això considera una "bona iniciativa" la pàgina. 

De la seva banda, el vocal de la Comissió de Drets Humans del Col·legi d'Advocats de Barcelona Jaume Asens ha titllat la pàgina de "pràctica inquisitiva" pròpia de la caça de bruixes" de l'època Mccarthy.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut