Madrid

El PP fa valer la majoria absoluta al Congrés i tomba les esmenes a la totalitat dels pressupostos

La majoria absoluta al Congrés li ha servit al PP per tombar les deu esmenes a la totalitat que havien presentat la majoria de grups parlamentaris contra el projecte de llei dels pressupostos generals de l'Estat. Ho ha fet amb el suport del Fòrum Astúries i UPN. Així, les esmenes que hi van presentar el PSOE, CiU, Esquerra Plural (IU-Cha-ICV), UPyD i PNB, i els partits del Grup Mixt -Amaiur, Coalició Canària, ERC, BNG i Compromis- han rebut 156 vots a favor, 182 en contra i una abstenció per error d'un diputat del PP.

RedaccióActualitzat
El debat sobre les esmenes a la totalitat dels pressupostos ha continuat a la cambra baixa amb la votació de les esmenes a la totalitat presentades per la majoria de grups de l'oposició. El PP, però, ha fet valer la seva majoria absoluta per rebutjar-les i fer que els comptes més austers de la democràcia continuïn el seu tràmit parlamentari, amb la discussió de les esmenes parcials.

Després de rebutjar-se les deu esmenes, el president espanyol, Mariano Rajoy, ha destacat la fortalesa del seu govern i està convençut que, tot i que els pressupostos inclouen mesures "difícils, dures i que no agraden", permetran "sense cap mena de dubte" la recuperació econòmica. Un Rajoy satisfet amb les votacions ha destacat també que té el suport d'"una àmplia majoria a la cambra" que els permet governar i prendre decisions, mentre que altres països "tenen més dificultats" per adoptar-les per manca d'aquest suport parlamentari. Una majoria que és "fonamental perquè dóna estabilitat i seguretat".

Després d'insistir que "estem fent el que hem de fer" i que les mesures no tindran fruit a curt termini, el president espanyol ha insistit que l' executiu "té la fortalesa i la capacitat per prendre decisions bones per a Espanya" i ha sentenciat: "Ens en sortirem".

El debat dels pressupostos va començar aquest dimarts de la mà del ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, que va defensar uns comptes amb unes fortes  retallades per arribar al 5,3% del dèficit públic a finals d'any, com demana Brussel·les. El ministre d'Hisenda va culpar els governs autonòmics i els ajuntaments dels dubtes que planen sobre l'economia espanyola i va amenaçar d'intervenir-los.

En la seva intervenció, el ministre Montoro va intentar atraure, sense èxit, CiU, i li va demanar que retirés l'esmena a la totalitat. Però el portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, s'hi va negar i va retreure al govern espanyol que no tingui Catalunya entre les seves prioritats. Duran va afegir que els catalans n'estan "farts" i va dir que "ja n'hi ha prou de ser cornuts i pagar el beure". Montoro li va replicar que Catalunya sí que era una prioritat i la va qualificar de "locomotora" d'Espanya. "No sortirem d'aquesta crisi sense Catalunya", va afirmar.

De la seva banda, el líder de l'oposició, el socialista Alfredo Pérez Rubalcaba, va criticar uns pressupostos que considera "econòmicament ineficaços i socialment injustos".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut