L'exprimera ministra i líder opositora Iúlia Timoixenko
L'exprimera ministra i líder opositora Iúlia Timoixenko durant el judici. (Foto: Reuters)
Kíev

Timoixenko es declara en vaga de fam a la presó

L'exprimera ministra ucraïnesa Iúlia Timoixenko, condemnada a set anys de presó per abús d'autoritat, ha començat una vaga de fam. La protesta de Timoixenko, conseqüència del seu ingrés a la presó, té com a objectiu denunciar la política del president Víktor Ianukóvitx. Per l'antiga líder de la Revolució Taronja del 2004, el president ucraïnès està convertint el país en un camp de concentració de violència i impunitat.

Actualitzat
"En senyal de protesta contra el que passa a Ucraïna, Iúlia Timoixenko s'ha declarat en vaga de fam", ha assegurat Serguei Vlasenko, advocat de l'ex primera ministra, als mitjans de comunicació. Vlasenko ha anunciat que la carismàtica política mantindrà la vaga de fam "fins que a Ucraïna cessi la repressió política" contra l'oposició al president, Víctor Ianukóvitx.

L'advocat ha denunciat que Timoixenko va ser maltractada quan va ser traslladada divendres de la presó a una clínica especialitzada a la ciutat oriental de Kharkov, on es va negar a sotmetre's a rehabilitació de l'hèrnia discal que pateix. "Té els braços plens de blaus i també un gran hematoma a la panxa, que encara és molt evident tot i que han passat quatre dies".

Timoixenko assegura en un comunicat que "va rebre un fort cop de puny a l'estómac" quan es va resistir a que la traslladessin, segons el diari digital "Ukraínskaya Pravda". "Vaig deixar de menjar ja el 20 d'abril amb una única finalitat: cridar l'atenció de la comunitat democràtica internacional sobre el que passa al centre d'Europa, en un país anomenat Ucraïna". L'opositora ha assegurat que el president ucraïnès "està construint al centre d'Europa un camp de concentració de violència i impunitat".

Timoixenko, que no pot aixecar-se del llit a causa de forts dolors d'esquena, va ser traslladada a la clínica de la companyia estatal de transport ferroviari Ukrzaliznitsia de Járkov en contra de la seva voluntat, segons Vlasenko. Després de negar-se a rebre tractament mèdic, Timoixenko va ser conduïda de nou a la presó diumenge sota estrictes mesures de seguretat, segons ha reconegut Raisa Moiseenko, viceministra de Sanitat ucraïnesa.

Recentment, la carismàtica política va rebre autorització per sotmetre a rehabilitació en una clínica de Járkov, on la exprimera ministra compleix des de fa diversos mesos la seva condemna de set anys de presó. Els serveis penitenciaris van prendre aquesta decisió després d'"estudiar les conclusions dels metges alemanys" que van examinar a Timoixenko i van concloure que pateix hèrnia discal i que "ha d'estar contínuament ajaguda".

A causa dels seus problemes d'esquena, l'opositora no va poder assistir la setmana passada al començament del segon judici en contra seu per malversació de fons i evasió d'impostos. Segons les autoritats, Timoixenko podria ser condemnada a dotze anys de presó en cas de ser declarada culpable de malversació i evasió fiscal. L'opositora, que va ser condemnada l'any passat a tres anys d'inhabilitació per exercir càrrec públic, acusa Ianukóvitx d'orquestrar una campanya de persecució política contra la seva persona i l'oposició.
Anar al contingut