Barcelona

Google fa de punta de llança de l'anglosaxó "April Fool's Day" amb un mapa per la NES i el control del temps

A Catalunya, l'1 d'abril és un dia més. A molts llocs del món, en canvi, és un dia per actuar amb cautela. Prudència davant les notícies dels mitjans i davant les accions dels amics perquè l'1 d'abril és dels ximples, o l'"April Fool's Day". Aquesta efemèride és el més semblant al Dia dels Innocents en el món anglosaxó. És una tradició molt arrelada entre la premsa que intenta colar les notícies més increïbles. L'"April Fool's Day" també és a la xarxa i Google n'és el seu màxim exponent. Aquest any proposa una eina per controlar la meteorologia, un mapa adaptat a la consola Nintendo de mitjans dels 80 i fins i tot una col·lecció de DVDs amb els millors vídeos de Youtube.

Felip GordilloActualitzat
Vols canviar el temps que fa al món? Viatjar en avió dret a Nova Zelanda? Teletransportar-te a llocs a través d'internet? Recórrer el món en 8 bits? Ara pots. Però només durant les 24 hores que dura l'1 d'abril.

Totes aquestes possibilitats són una innocentada, el que en anglès es coneix com "hoax". Són la prova que avui és l'"April Fool's Day", l'equivalent al Dia dels Innocents anglosaxó. Com a Catalunya, aquesta efemèride serveix als mitjans per fer bromes que molt sovint acaben passant per notícies certes. A Nova Zelanda s'han llevat abans que ningú en l'1 d'abril. La companyia Air New Zealand ha estrenat el dia anunciant una tarifa per volar drets.

L'"Arpil Fool's Day" ha arrelat amb força a la xarxa, gràcies sobretot a Google. La companyia del buscador s'hi apunta cada any i aquest cop ha llençat una bateria de bromes en tots els seus serveis. El més cridaner és el Googlemaps de 8 bits adaptat a la consola NES dels anys 80. El mapa està molt detallat i fins i tot inclou una reproducció de la Sagrada Família, del Taj Mahal, de les piràmides i una interpretació divertida de l'Àrea 51.



Google també ens permet controlar el temps. Sembla que les temperatures per Setmana Santa no seran tan altes com s'esperava. Doncs des del buscador podem canviar la meteorologia. Només cal que busquem una ciutat i el text "weather" i podrem decidir si hi plou, hi neva o hi fa una calor d'agost.

Però hi ha més. El navegador Chrome assegura que ha implementat una opció per navegar amb dos ratolins, molt pràctica per a la multitasca. Youtube ens promet oferir-nos tot els seus vídeos en una col·lecció de DVDs. La companyia Google anuncia que ha inscrit a les famoses curses Nascar dels Estats Units un cotxe que condueix sol i ha fitxat cangurs per poder fer un Street View del desert australià. A més, ha introduït el codi morse per comunicar-se al Gmail i et permet teletransportar-te a llocs.

Més enllà de Google, s'ha d'estar molt atent a la resta de webs i també als mitjans tradicionals. A Internet, hi ha un portal que recull totes les bromes de l'"April Fool's Day" que circulen i han circulat. I pel que fa als mitjans tradicions, val la pena donar un cop d'ull a la compilació de bromes de "The Guardian", que es remunten a 1974, perquè cap notícia no ens agafi desprevinguts. Precisament al Regne Unit, el propietari de Virgin ha anunciat una línia de viatges turítics al centre de la terra.

Fins i tot una institució tan seriosa com la Unió Europea s'ha apuntat a aquest dia de les ximpleries. L'Oficina del President del Consell Europeu, Herman van Rompuy, ha preparat un comunicat en què s'anuncia una cimera de l'eurozona en el Vaticà amb la presència del papa Benet XVI i en què es diu literalment que el pontífex "resarà per una intervenció divina que salvi l'euro". Se suposa que la nota era només una broma interna, però es va filtrar els mitjans aquest dissabte.

Menorca també pica

L'illa de Menorca també té un passat britànic i un present turístic. Entre 1708 i 1802 els anglesos hi van deixar petjada en tres ocupacions. Això ha fet que l'"April Fool's Day" s'hi visqui d'una manera especial. No s'acostuma a celebrar, però és conegut entre els habitant de l'illa.

Aquest any hi ha hagut un parell d'innocentades en què ha picat fins i tot algun mitjà local. Un diari menorquí ha publicat que el capità Schettino, famós per l'enfonsament del vaixell "Costa Concordia", visitaria l'illa a bord d'un altre creuer. També ha sortit publicat que s'obriria una sucursal de l'Eurovegas a Menorca. Al final, tot ha resultat una broma. 

Els ximples regnen des de fa segles

L'1 d'abril és el dia dels ximples des de fa segles. No se sap ben bé l'origen d'aquesta tradició, però n'hi ha referències des de l'any 1550, durant el regnat de Carles IX de França. En aquella època es va canviar el calendari perquè l'any nou comencés l'1 de gener, en comptes de dia 1 d'abril. Per fer escarni dels que no recordaven el canvi, a França es va fer habitual fer regals absurds d'any nou en aquest "April Fool's Day".

Les bromes, doncs, van néixer a França, però han tingut molta implantació en el món anglosaxó. També se celebren a Itàlia, Bèlgica i Alemanya, tot i que amb menys presència.
Anar al contingut