Barcelona

Un grup d'incontrolats provoquen greus aldarulls al centre de Barcelona

El 29-M ha acabat amb aldarulls al centre de Barcelona. La manifestació de la CGT a la capital catalana, alternativa a la gran manifestació convocada per la UGT i CCOO, ha acabat amb incidents que han portat els Mossos d'Esquadra antiavalots a dispersar els activistes amb pilotes de goma i algunes càrregues. La policia catalana ha intentat durant unes hores contenir els manifestants a la plaça Urquinaona, on s'han viscut enfrontaments. Hi ha 50 detinguts i 44 ferits. L'Ajuntament de Barcelona ha anunciat que es personarà com a acusació a les causes obertes contra els esvalotadors.

RedaccióActualitzat
La jornada de vaga general ha quedat enfosquida al vespre per diversos aldarulls, la majoria concentrats al centre de Barcelona. A la capital catalana diversos grups sense relació amb els manifestants han convertit el centre de la ciutat en una zona fora de control.

La manifestació de la CGT desembocava a la plaça Urquinaona des del carrer Pau Claris, on els violents han fet destrosses en aparadors i pintades. Els escassos cent metres que hi ha entre la plaça de Catalunya i la plaça d'Urquinaona han estat l'escenari d'una batalla campal.

Grups d'encaputxats han cremat contenidors i ha causat destrosses als comerços de la zona. Un dels establiments més malparats és una cafeteria de la cadena Starbucks pròxima a la plaça Catalunya. El local ha quedat totalment calcinat. L'incident no va causar ferits.

En els moments de màxima tensió hi va haver càrregues policials amb pilotes de goma i gasos lacrimògens. Els Mossos d'Esquadra han realitzat diverses càrregues que han obligat els esvalotadors a dispersar-se. Uns s'han dirigit cap al casc antic i els altres cap a l'Eixample.

La policia ha mirat de blindar els accessos a la plaça de Catalunya i els encaputxats ho han aprofitat per fer fogueres i cremar papereres i contenidors als carrers de Pelai, Tallers, La Rambla i la ronda de Sant Antoni. Una quinzena de fogueres han cremat al mateix temps a la zona. Altres grups s'han refugiat als carrers de Diputació, Enric Granados, Aribau i Balmes, on han cremat més contenidors i han fet malbé comerços i mobiliari urbà.

Als moments de màxima tensió, les càrregues policials han afectat els concentrats que es manifestaven cívicament, i fins i tot un grup de bombers, que han rebut l'impacte de les pilotes de goma dels Mossos d'Esquadra.

El balanç d'Emergències Mèdiques parla d'almenys 44 persones ateses en estat lleu. Es tracta de 17 mossos d'esquadra, un guàrdia urbà i 26 ciutadans, 16 dels quals han estat traslladats a un centre hospitalari juntament amb un dels mossos. La Guàrdia Urbana ha informat que s'han detingut 50 persones a Barcelona, dues de les quals estan imputades.

Els aldarulls s'han produït després d'un matí de diversos incidents també al centre de la ciutat, amb crema de contenidors i destrosses al mobiliari urbà. A tot Catalunya hi ha hagut 35 detinguts.

L'Ajuntament de Barcelona excercirà l'acusació particular

L'alcade de Barcelona, Xavier Trias, ha rebutjat taxativament els aldarulls i la violència que s'han viscut aquest dijous al centre de la capital catalana. Trias ha donat "el seu suport total i absolut" a la Guàrdia Urbana i als Mossos d'Esquadra, que durant tot el dia han vetllat per la seguretat a la ciutat.

"Estem parlant de gent que utilitza la violència d'una manera organitzada i com a alcalde no puc permetre aquestes actituds als carrers de Barcelona." Per això, Trias ha anunciat que l'Ajuntament es personarà com a acusació en les causes que s'obrin contra els esvalotadors i ha convidat la resta de forces polítiques a fer pinya per afrontar aquesta mena de violència. El consistori ha xifrat en uns 282 els contenidors cremats en aquesta jornada de vaga general.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut