20120310_634669812686630785
Annan s'ha reunit amb el president Al-Assad en un intent de mediar al conflicte sirià.
El Caire / Damasc

La Lliga Àrab acorda un pla amb Rússia per aturar la violència a Síria

Mentre la televisió siriana qualificava la trobada a Damasc entre l'enviat especial de l'ONU i la Lliga Àrab, Kofi Annan, i el president sirià, Bashar al-Assad, de positiva, la Lliga Àrab acordava un pla de cinc punts amb Rússia per presentar davant del Consell de Seguretat de l'ONU. El secretari general de la Lliga Àrab, Nabil al-Arabi, ha confessat en una roda de premsa posterior a la reunió de ministres d'Exteriors àrabs que "la situació és complicada i difícil" i que la Lliga Àrab "no pot imposar més mesures". El màxim que pot fer, segons ha dit Al-Arabi, és "anar amb Rússia i la Xina" al Consell de Seguretat.

RedaccióActualitzat
La iniciativa estipula el cessament de la violència "sigui quin sigui el seu origen", la creació d'un mecanisme neutral que supervisi l'alto el foc i la no intervenció estrangera. També preveu l'arribada d'ajuda humanitària "sense obstacles" i el suport a la missió de l'enviat especial de l'ONU i la Lliga Àrab, Kofi Annan, per llançar un diàleg entre el règim de Damasc i l'oposició basat en les resolucions d'ambdós organismes. També demana que es crei una missió independent d'observadors per verificar una hipotètica treva. Al Arabi ha apuntat que "l'objectiu dels cinc punts" es proposar que el Consell emeti una "resolució".

En el passat, "nosaltres varem portar aquest tema al Consell de Seguretat i no es va aprovar pel vet", en referència a l'oposició de la Xina i Rússia, el passat 4 de febrer, a una resolució que donava suport al pla de transició de la Lliga Àrab. Ara, ha dit el seu secretari general, al Arabi, "intentem superar-lo i portar-lo de nou mitjançant la coordinació amb totes les parts, incloent-hi Síria", ha recordat el responsable panàrab.

La fórmula presentada per solucionar el conflicte al país és similar al pla xinès acceptat fa tres dies pel règim de Damasc, que incloia punts similars. També cal recordar que aquest divendres, Moscou rebutjava el nou projecte de resolució proposat pels Estats Units, amb l'argument que no feia una crida a les dues parts per fer passos cap al cessament de la violència.

Entrevista d'Annan amb Al-Assad

Mentre els ministres es reunien a Egipte, aquest dissabte, Annan s'entrevistava a Damasc amb Baixar Al-Assad. El president sirià advertia a l'enviat especial que "cap diàleg polític pot tenir èxit mentre hi hagi grups terroristes armats que propaguen el caos i la inestabilitat al país, atacant a civils i militars, i sabotejant propietats públiques i privades".

El president sirià ha dit a l'emissari de l'ONU que qualsevol procés de diàleg amb l'oposició fracassarà si la insurgència armada continua desafiant el règim. La reunió del l'exsecretari general de les Nacions Unides amb el rais tenia per objectiu intentar posar les bases d'un alto el foc entre el règim i els rebels. Annan també s'havia proposat obrir un procés de diàleg i l'obertura de corredors humanitaris per socórrer la població més castigada pels bombardejos.

Mentrestant, l'exèrcit sirià ha continuat l'assalt contra la província rebel d'Idlib, on hi ha hagut més d'una desena de morts en els enfrontaments amb la insurgència.

Independentment dels passos que intenta fer la comunitat internacional, els grups opositors sirians han denunciat que, només durant el dia d'avui, 32 persones han resultat víctimes mortals de la repressió del règim a diversos llocs del país.

Anar al contingut