Madrid

El BBVA guanya la subhasta per l'entitat catalana Unnim

El BBVA ha resultat guanyador en la subhasta de l'entitat catalana Unnim, en mans de l'Estat des del setembre passat. D'aquesta manera, el BBVA es converteix en el banc més gran de tot Espanya per volum d'actius. El banc s'ha imposat a la resta de competidors que també optaven a quedar-se amb la caixa catalana, entre els quals hi havia el Banc Popular, Ibercaja i el Banc Santander. Fins ara, Unnim estava controlada per l'Estat.

RedaccióActualitzat
El Banc d'Espanya ha adjudicat l'entitat catalana al BBVA pel preu simbòlic d'un euro i amb ajudes del Fons de Garantia de Dipòsits (FGD) per un import de 953 milions d'euros. A més, el Fons assumirà durant un termini de deu anys el 80% de les pèrdues que tingui la cartera d'actius d'Unnim. La caixa catalana té uns actius totals de 28.538 milions d'euros. Amb l'adjudicació al BBVA, l'entitat presidida per Francisco González s'aproximarà als 330.000 milions d'euros en volum d'actius i superarà el Santander, que n'acumula 316.000.

L'entitat catalana, controlada al 100% per l'Estat, té un volum de recursos propis de 2.053 milions i una forta implantació a Catalunya, on hi ha la gran majoria de les 610 oficines de la seva xarxa comercial, que dóna servei a 1,1 milions de clients. A l'octubre passat, el Banc d'Espanya va nacionalitzar l'entitat a través d'una injecció de capital de 568 milions i 380 milions més en participacions preferents convertibles, de manera que va quedar com a únic accionista i administrador.

Unnim, fruit de la fusió de Caixa Sabadell, Caixa Terrassa i Caixa Manlleu, va entrar en pèrdues el tercer trimestre del 2011, fins a uns números vermells de 107 milions d'euros, a causa del deteriorament de la seva cartera creditícia i immobiliària i del cost de la fusió. La morositat de la caixa va arribar al 8,34% al setembre.

L'elecció del BBVA ha sorprès el sector, perquè Ibercaja i el Popular sortien com a favorits i, a més, el BBVA no havia mostrat un especial interès per l'entitat catalana, almenys públicament. Aquesta operació de concentració és la primera que protagonitza un dels grans bancs espanyols des del principi de la crisi.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut