119 dies sense pluges a Lleida

Des del 22 de novembre no plou a Lleida. Són 119 dies on els pluviòmetres de les comarques de Ponent no treballen. Aquest dia, el 22 de novembre van caure a Lleida 11 mm en 24 hores, que és molt més del que han recollit en gairebé 4 mesos. A Ponent, des d'aleshores ençà, la boira s'ha encarregat de deixar algunes dècimes o algunes febles precipitacions que només han sumat algun escarransit litre per metre quadrat.

Néstor GómezActualitzat

Jordi LuceaLa primera gràfica mostra l'evolució de les precipitacions a Lleida en el darrer any, amb pluges mes a mes.
En tot aquest any, només trobem novembre amb precipitació superior a la normal, i un altre mes, maig, amb la precipitació registrada igual a la normal. En canvi, tots els mesos restants es queden clarament per sota.
La situació s'ha agreujat més des del 22 de novembre, ja que en 3 mesos i mig les pluges registrades a Lleida no arriben als 5 mm. De fet, les precipitacions són de gairebé 0 mm en els mesos de desembre, gener, febrer i març. Res a veure amb els mesos sec de l'estiu, quan al juliol van caure 9 mm.

El balanç de les pluges anuals a Lleida són clarament deficitari. Dels 375 mm normals, només es van registrar poc més de 210, cosa que implica un dèficit del 43%. La situació és més crítica si analitzem els darrers mesos, on el dèficit s'enfila fins al 99%. Dels 97 mm normals, només se n'ha registrat 1 i unes dècimes.

Si mirem el conjunt de Ponent s'aprecia clarament aquesta mancança de precipitació. Durant aquest període, la pluja esperada a Ponent és a l'entorn dels 100 mm, en funció de la zona, però podem observar clarament com a cap de les capitals de comarca de Ponent la precipitació s'acosta als 100 mm. Han estat millor que a Lleida però igual de minses.
Llistat de precipitacions a Ponent:
Lleida, 2 mm
Balaguer, 7 mm
Mollerussa, 5 mm
Tàrrega, 8 mm
Cervera, 10


Anar al contingut