Imatge d'arxiu de Francesco Schettino
Schettino està en arrest domiciliari des del 17 de gener.
Grosseto

El capità del "Costa Concordia" insisteix que no va abandonar la nau i que l'anàlisi de les caixes negres li donarà la raó

Unes 500 persones, entre elles desenes d'afectats, han acudit, a Grosseto, a la primera vista preliminar pel naufragi del creuer "Costa Concordia", que va causar 25 morts i 7 desapareguts, i en la qual no ha estat present el principal investigat, el capità del vaixell, Francesco Schettino. El seu advocat, però, ha tornat a insistir que el capità no va abandonar la nau i que l'anàlisi de la caixa negra li donarà la raó.

RedaccióActualitzat
L'audiència s'ha celebrat al Teatre Modern de Grosseto, pel fet que centenars de persones, entre elles prop d'un centenar d'advocats, representants d'associacions d'afectats i passatgers, s'havien acreditat per presenciar la vista.

Encara que es tractava només de l'audiència organitzada pel jutge instructor per designar els pèrits que analitzaran les proves que serveixin a la investigació, centenars de nàufrags no hi han volgut faltar per expressar la seva ràbia davant d'una tragèdia que es podria haver evitat.

"Volem saber la veritat, què ha passat, i què se suposa que farem ara. Això és tot el que demanem", ha dit Hilaire Blemand, un ciutadà francès, el fill del qual, Michael, de 25 anys, anava a bord amb la seva xicota, Mylene Litzler, de 23. Tots dos segueixen desapareguts.

"No és només culpa de Schettino. Hi va haver membres de la tripulació que tampoc ens van ajudar a sortir del vaixell", ha explicat una dona siciliana que ha acudit a l'audiència acompanyada del seu advocat, mentre que un altre passatger cridava que el capità és "un criminal".

Una altra família de Sicília ha assegurat que mentre ells es embarcaven en l'últim dels bots salvavides, van veure com Schettino no va caure en una de les barques com assegura, sinó que va marxar en una de les primeres abandonant la nau amb tots els passatgers encara a bord.

Schettino, que està en arrest domiciliari, no ha acudit a aquesta audiència, així com tampoc hi han estat presents els altres vuit investigats.

A més de Schettino, a qui la fiscalia de Grosseto investiga pels càrrecs d'homicidi, naufragi i abandó de la nau, també són investigats el seu segon al pont de comandament, Ciro Ambrosio, i quatre oficials: Andrea Bongiovanni, Roberto Bosio, Silvia Coronica i Salvatore Ursino.

Els fiscals també investiguen tres directius del Costa Creuers: el vicepresident executiu d'operacions de la flota, Manfred Ursprunger, el cap de la Unitat de Crisi, Roberto Ferrarini, i el superintendent de la flota de la nau, Paolo Parodi.

Nou càrrec contra els imputats

Durant l'audiència, els fiscals també han presentat un nou càrrec contra els investigats: el de destrucció d'hàbitat natural, en considerar que han deteriorat la zona de l'illa del Giglio. L'immens creuer es troba des del 13 de gener -data del naufragi- encallat a pocs metres de la costa de l'illa del Giglio, i es necessitarà almenys 10 mesos més per poder retirar-lo de la zona.

També la jutge d'instrucció, Valeria Montesarchio, ha designat els pèrits que s'encarregaran de realitzar els informes tècnics sobre la nau, així com de llegir les dades de la "caixa negra", de la qual sortiran informacions importants, com el canvi de ruta.

21 de juliol, pròxima audiència

La pròxima audiència preliminar serà el 21 de juliol, i llavors els pèrits hauran de respondre a les preguntes de la jutge.
Anar al contingut