Barcelona

El jutge arxiva la causa contra el director dels Mossos i Escarp per les càrregues contra els "indignats" de la plaça de Catalunya

El jutjat d'instrucció número 4 de Barcelona ha arxivat la causa oberta contra el director dels Mossos d'Esquadra, Manel Prat, i l'extinent d'alcalde de la capital catalana Assumpta Escarp per les càrregues policials que va tenir lloc durant l'acampada d'"indignats" de la plaça de Catalunya de Barcelona el passat 27 de maig.

RedaccióActualitzat
El jutge Josep Maria Miquel Porres ha decidit arxivar les diligències d'aquesta causa, en la qual també estaven imputats el comissari de Barcelona Joan Carles Molinero i els responsables dels antiavalots, en considerar que "l'actuació policial va ser justificada i raonablement proporcionada per la necessitat de netejar la plaça de Catalunya".

En la seva resolució, el jutge diu que "sense cap mena de dubte" l'únic objectiu dels Mossos d'Esquadra era retirar elements perillosos de cara a la celebració de l'endemà d'una possible victòria del Barça a la Champions. En la mateixa línia, assegura que no hi va haver "mostres d'extralimitació" en l'ús de la força, que es va centrar, diu, en mans, braços, glutis i cames.

D'altra banda, el jutge defensa que l'acampada d'"indignats" a la plaça de Catalunya de Barcelona constituïa "una espècie d'apropiació d'un espai públic" que, segons creu, no constituïa un fenomen il·legal, "sinó tot al contrari, en una de les expressions més nítidament democràtiques dels drets públics subjectius" que, a més, "comptava amb la simpatia de molts ciutadans".

Tot i això, el jutge creu que aquest "ús monopolitzat i indefinit de l'espai públic" per part dels indignats era susceptible de ser sotmès a regulació administrativa i, per tant, justificava una intervenció com la que va tenir lloc el passat 27 de maig.

Pel que fa a l'actuació de la Guàrdia Urbana, el jutge considera que va ser "absolutament irrellevant a efectes penals", ja que es va limitar a utilitzar "tècniques amb passius" i va dipositar els objectes retirats als magatzems municipals a disposició dels seus propietaris.

La resolució absolutòria arriba, segons el magistrat, després d'haver pres declaració com a imputats a cinc comandaments dels Mossos i la Guàrdia Urbana així com de 53 denunciants i haver visionat les gravacions de vídeo de l'operació policial. També s'han analitzat 49 informes forenses.

Els indignats recorreran la sentència i Escarp n'expressa el seu respecte

El conseller Felip Puig ha manifestat la seva satisfacció i la regidora Escarp ha expressat el seu respecte amb la decisió judicial mentre els querellants han parlat de precipitació per part del magistrat i consideren que faltes diligències d'investigació. Per això, ja han anunciat que recorreran la sentència.

La causa es va obrir arran de la querella que mig centenar d'"indignats" van presentar contra els comandaments dels Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana per les càrregues del passat 27 de maig en l'acampada d'"indignats" de Barcelona, que van desencadenar imatges de manifestants agredits que van donar la volta al món.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut