Brussel·les

De Guindos espera pel maig una decisió de la UE sobre l'objectiu de dèficit

Brussel·les no prendrà una decisió sobre una possible reducció de l'objectiu del dèficit d'Espanya fins al maig. Ho ha afirmat el ministre d'Economia, Luis de Guindos, després de la reunió de l'Eurogrup. En la trobada, De Guindos ha intervingut per explicar els motius de la desviació del dèficit del 2011. El ministre també ha assegurat que tant el Banc Central Europeu com la Comissió Europea entenen que el 4,4% fixat per aquest any es va establir en un moment en què no es preveia un empitjorament de l'economia i, per tant, això suposaria una modificació. De totes maneres, el ministre ha dit que la decisió no es prendrà fins al maig, quan Brussel·les tingui tota la informació.

RedaccióActualitzat
El ministre d'Economia i Competitivitat, Luis de Guindos, ha iniciat a la reunió de l'Eurogrup les negociacions per aconseguir una flexibilització de l'objectiu de dèficit per a Espanya, que obliga a una retallada aquest any del 8,5% al ​​4,4% del PIB. De Guindos ha explicat a la resta de ministres d'Economia de l'eurozona els motius del desviament en 2,5 punts de la meta pactada amb Brussel·les per al 2011, que era el 6%. També els ha revelat les línies generals del sostre de despesa i el quadre macroeconòmic que sustentaran els pressupostos del 2012, que aprovarà aquest divendres el Consell de Ministres.

En el debat sobre Espanya només han intervingut la Comissió i el Banc Central Europeu, que "han valorat molt positivament les reformes estructurals a Espanya" i "l'esforç de consolidació fiscal", ha dit el titular d'Economia. "Jo he tornat a repetir que Espanya farà un esforç important des del punt de vista de consolidació fiscal, però les circumstàncies -i això ho sap tothom- s'han modificat".

"Ells entenen perfectament que les circumstàncies que van portar al 4,4 ja no són les que estan en vigor en aquest moment i que evidentment això suposa una modificació de les circumstàncies", ha assenyalat el ministre, que ha deixat clar que "no hi ha hagut cap discussió de números concrets", sinó de polítiques i principis. I ha afegit: "Jo he donat sobretot explicacions als meus col·legues i estic convençut que han estat molt ben rebudes."

El debat a l'Eurogrup "inicia el procés" per flexibilitzar l'objectiu de dèficit i la negociació amb l'executiu comunitari. La decisió, segons De Guindos, es donarà una vegada que Espanya enviï a Brussel·les el seu programa d'estabilitat actualitzat. "Al maig tindrem la decisió final sobre això". El ministre d'Economia ha descartat que la qüestió es torni a debatre al Consell Europeu, perquè "no és a l'ordre del dia".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut