Una classe a la Universitat de Lleida
Una classe a la Universitat de Lleida
Barcelona

L'acomiadament de docents i l'increment de taxes, motius de la protesta universitària

Estudiants, professors i personal d'administració i serveis han sortit al carrer massivament aquest 29 de febrer per denunciar les retallades al sector de l'educació. La Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública (PUDUP), convocant de la jornada de vaga, assegura que durant aquest 2012 es quedaran sense feina 700 professors. Els estudiants, per la seva part, denuncien un augment de les taxes i que no hi ha diàleg en la definició de la nova governança dels centres universitaris. El secretari d'Universitats ha negat els acomiadaments.

Irene VaquéActualitzat
El web de la PUDUP (que aplega estudiants, personal d'administració i serveis, personal docent i investigador, i col·lectius de totes les universitats públiques catalanes) assegura que el 2012 comporta centenars d'acomiadaments a les universitats públiques catalans, alguns de directes i d'altres "encoberts per la via de la no renovació de contractes".

La xifra surt de la pèrdua de llocs de treball dels professors associats, lectors i ajudants de les set universitats públiques. A més dels acomiadaments, denuncien la "precarització" que suposaran mesures com la retallada de sou del 3% i l'increment de jornada laboral, de 35 a 37,5 hores, que es van comunicar -sense diàleg, diuen els sindicats- en l'última reunió de la taula d'universitats. En aquesta mateixa trobada es va informar de la reducció dels dies personals, de 9 a 6, la suspensió dels plusos per antiguitat, la reducció de sou proporcional a les reduccions de jornada i la suspensió del tiquet menjador.

A la mateixa pàgina de la PUPUP es denuncia "l'amenaça d'augmentar les taxes universitàries" que, segons diuen, pujarien més del 15% de mitjana. L'últim curs van pujar un 7,6%. És el màxim permès pel Ministeri d'Educació, que és qui fixa la forquilla per decidir l'increment.

En definitiva, denuncien, s'haurà de pagar més per una universitat de menys qualitat.

El professor de la UAB i membre de la PUDUP Xavier Domènech ha considerat "immoral" que el secretari d'Universitats, Antoni Castellà, hagi negat els acomiadaments. Castellà ha afirmat que es convocaran 100 places noves i que, en els pròxims 10 anys, "s'incorporaran 1.000 nous professors" gràcies a les jubilacions. Segons informa la conselleria d'Economia i Coneixement, al juny s'obrirà la primera convocatòria per incorporar aquest personal.

La d'aquest 29 de febrer ha estat la segona jornada de vaga universitària per les retallades, després de la del novembre.

L'any passat ja es va retallar un 16% de mitjana el pressupost de les universitats, que van veure com la Generalitat reduïa 144 milions la seva aportació als centres públics.

Anar al contingut