Barcelona

Una protesta estudiantil a la UAB acaba amb destrosses a entitats bancàries

Els estudiants universitaris continuen les mobilitzacions contra les retallades en la universitat pública. A la UAB no hi ha hagut pràcticament activitat acadèmica i els estudiants de la UB han fet algunes concentracions. A la Universitat Autònoma, una setantena d'estudiants han llançat pedres i altres objectes pesants contra les oficines que La Caixa i Catalunya Caixa tenen al campus, i han provocat el trencament dels vidres a les dues oficines. També s'han fet pintades a les parets d'edificis com el del Rectorat.

RedaccióActualitzat
Un grup de 300 estudiants ha passat la nit d'aquest dimecres al rectorat de la UB en protesta per les retallades a la universitat pública i per mostrar el seu rebuig a l'actuació policial en les mobilitzacions d'aquest dimecres, que van acabar amb 12 detencions. Els estudiants tenen previst quedar-s'hi fins al cap de setmana i per aquest dijous han convocat una concentració a les 12 que volen portar, com ahir, a les portes del Congrés Mundial de Mòbils, que se celebra a Montjuïc.

El rectorat de la UB, de la seva banda, ha pres mesures. Ha demanat als Mossos d'Esquadra que intervinguin si és necessari per evitar que es malmeti un edifici històric si s'allarga l'ocupació. Aquest dijous al matí, una quinzena d'alumnes continuen a l'edifici amb matalassos i sacs de dormir. Des de la universitat es queixen que alguns no són universitaris i que ja s'han malmès cinc portes.

Talls de trànsit i vaga a la UAB

A la UAB, els estudiants també han allargat les protestes. Uns 200 joves han passat la nit a la Facultat de Lletres. Poc després de les vuit del matí, i durant un quart d'hora, els estudiants han tallat l'AP-7 al pas per Cerdanyola del Vallès en tots dos sentits de la marxa i també la B-30 a Barberà del Vallès en tots dos sentits, acció que ha provocat cues de fins a sis quilòmetres. Els estudiants han bloquejat els accessos al campus fins un quart de dotze del matí amb tanques i contenidors, cosa que també ha provocat retencions de trànsit.

Una setantena d'estudiants s'han concentrat a la plaça Cívica del campus al voltant de dos quarts de dues de la tarda, des d'on s'han dirigit cap a diversos edificis per fer una crida a la participació a la vaga, que segons el rectorat ha tingut un caràcter "desigual" però que ha comportat l'anul·lació de l'activitat docent a diverses facultats. En concret, no hi ha hagut activitat a les facultats de Ciències de la Comunicació, Dret, Ciències Polítiques i Sociologia, Ciències de l'Educació i Filosofia i Lletres. En canvi, sí que s'han fet classes a la facultat de Veterinària i a l'Escola d'Enginyeria de Sabadell.

En el seu recorregut, diversos joves han llançat pedres i altres objectes pesants contra les oficines que La Caixa i Catalunya Caixa tenen al campus, i han provocat el trencament dels vidres a les dues oficines. També s'han fet pintades a les parets d'edificis com el del Rectorat.

De la seva banda, els Ferrocarrils de la Generalitat no s'han aturat a la UAB fins a un quart de dotze del matí. Durant aquestes hores, s'ha donat accés a la universitat a través de la parada de Bellaterra.


Tancada i assemblea a Tarragona

I a Tarragona, una cinquantena d'estudiants de la Universitat Rovira i Virgili també s'han tancat al rectorat, on han passat la nit. A primera hora del matí, però, la protesta ha quedat descafeïnada, tot i que encara s'hi trobaven pancartes i pintades reivindicatives.

Els estudiants s'han reunit amb representants del rectorat i han arribat a alguns acords. Al migdia tenen previst fer una assemblea per decidir quines mesures prendran a partir d'ara. Al vespre, han programat una concentració al rectorat.

Les tancades i la resta d'accions reivindicatives donen continuïtat a les protestes després que aquest dimecres una manifestació multitudinària va recórrer el centre de Barcelona contra les retallades a la universitat pública. Un grup es va separar del tronc de la manifestació i hi va haver incidents que van acabar amb una dotzena de detinguts i una altra dotzena de ferits. Les batusses van començar davant de la Borsa i la Universitat de Barcelona i després es van traslladar a la plaça d'Espanya, on se celebra el Congrés Mundial de Mòbils.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut