Manresa

Presó provisional sense fiança per al vigilant de la casa dels Tous per un presumpte delicte d'homicidi imprudent

La jutge que porta el "cas Tous" n'ha aixecat el secret de sumari. Després d'escoltar les declaracions dels dos detinguts, la magistrada en va decretar presó provisional sense fiança. Dimarts al vespre, el cap de seguretat de la família i un dels presumptes assaltants van ser traslladats a la presó Model, on han passat la nit. A Lluís Corominas, cap de seguretat i gendre dels joiers, li imputen un presumpte delicte d'homicidi imprudent. Es desestima, així doncs, que hagués actuat en legítima defensa. A l'assaltant la magistrada li imputa un presumpte delicte de robatori amb força en grau de temptativa. La família de joiers Tous ha emès un comunicat on manifesta la voluntat de respectar l'actuació de la justícia i afirma que no farà cap declaració per no interferir en la instrucció del sumari.

Actualitzat
La jutge de guàrdia de Manresa ha decretat presó per a Lluís Corominas, cap de seguretat de l'empresa Tous i gendre dels coneguts joiers, per un presumpte delicte d'homicidi imprudent, i per a l'albanokosovar Kasun D. per un presumpte delicte de temptativa de robatori amb força a casa habitada. Segons han informat fonts del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), la jutge ha adoptat aquesta decisió després de prendre'ls declaració a tots dos al llarg d'aquest dimarts. La família de joiers Tous ha emès un comunicat aquest dimecres on manifesta la voluntat de respectar l'actuació de la justícia i afirma que no farà cap declaració per no interferir en la instrucció del sumari.

Corominas va declarar dimarts a la tarda, i al migdia ho havia fet l'únic detingut dels quatre suposats atracadors. L'advocat del presumpte assaltant va negar que el responsable de seguretat actués en legítima defensa, perquè no hi va haver cap amenaça, i va insistir que l'atac va tenir lloc al carrer, fora de la propietat on tenia dret a actuar. Alhora, el defensor del suposat atracador va assegurar que ni el seu client ni l'assaltant mort duien cap arma. Per la seva banda, l'advocat del responsable de seguretat i gendre dels Tous va dir que Corominas va disparar els dos trets perquè es va sentir amenaçat.

Les conclusions de la jutge

En la interlocutòria judicial s'assegura que el cap de seguretat es va acostar al cotxe estacionat amb l'arma a la mà i va disparar sense que es donés cap situació de perill real. És una de les justificacions de la jutge per acusar-lo d'homicidi, delicte castigat amb penes d'entre 10 i 15 anys de presó, i per no acceptar l'argument de defensa pròpia de l'advocat de Lluís Corominas.

Per això, la jutge va ordenar-ne l'ingrés a la presó sense fiança. Al·lega que la situació econòmica familiar podria augmentar el risc de fuga. L'advocat no va voler fer cap comentari a la sortida del jutjats i ara s'ha sabut que la família de joiers ha contractat un altre bufet per defensar Corominas.

Tiroteig justificat?


Aquest dimarts es va saber que el gendre del joier Tous, Lluís Corominas, té un permís d'armes reglamentari. Però, curiosament, no és el que es dóna als vigilants de seguretat, sinó el que es concedeix als particulars que, com els joiers, justifiquen la necessitat de tenir una arma per a la seva defensa personal. Només hi ha 547 persones a Barcelona que tinguin aquesta llicència de classe B. I Corominas complia tots els requisits.

Però malgrat que ho tenia tot en regla, va estar justificat el tiroteig? Per aplicar l'eximent de legítima defensa calien proves eloqüents que demostressin que Corominas es va defensar a trets perquè en aquell moment l'estaven agredint, i a més, també s'hauria valorat si l'arma amb què l'amenaçaven era tan fulminant com una pistola. Tot i que hi ha casos en què la llei sí que permet aquesta desproporció. Amb tot, la decisió de la jutge faria creure que aquestes proves no són prou evidents.

Reconstrucció dels fets


La seqüència dels fets, reconstruïda a partir de les imatges de les càmeres de seguretat, indica la presència de dos individus dins del recinte de la finca. Els vigilants avisen Lluís Corominas, màxim responsable de seguretat de la família. Corominas arriba a la casa en un tot terreny negre amb el qual cobreix els 500 metres que separen la seva casa de la dels Tous. Obre la porta del jardí i en veure que ja han marxat els lladres torna a entrar al seu cotxe.

En una mà porta el mòbil i en l'altra una pistola. Veu estacionat el mateix cotxe, un Renault Megane, que ja havia vist tres dies enrere en un anterior assalt a la casa dels Tous. Quan els dos cotxes són de costat Coromines s'hi apropa i dispara a un dels lladres. Després surt del cotxe i redueix l'altre lladre que es volia escapar.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut