Kabul

Maten dos oficials dels EUA en el cinquè dia de protestes per la crema d'exemplars de l'Alcorà

Dos militars dels Estats Units han mort, aquest dissabte, tirotejats dins la seu del ministeri afganès de l'Interior, mentre que en diversos punts de l'Afganistan s'han registrat noves protestes amb víctimes per la crema d'exemplars de l'Alcorà en una base nord-americana.

RedaccióActualitzat
Mitjans locals han afirmat que els dos morts són un comandant i un coronel de l'exèrcit dels Estats Units, i també que en algun moment hi va haver una "discussió verbal" entre les víctimes i l'agressor, encara que no han arribat a identificar les seves fonts. "La identitat de l'agressor encara no està clara", ha assegurat a Efe el cap de la brigada criminal de Kabul, Mohammad Zahir.

Després de diversos rumors, la missió de l'OTAN a l'Afganistan (ISAF) ha emès un breu comunicat en què reconeix que un "individu ha dirigit la seva arma" contra membres de l'Aliança a Kabul, i que "n'ha mort dos".

27 morts en cinc dies

Fa cinc dies que l'Afganistan està sumit en una violenta onada d'agitació civil que s'ha cobrat les vides d'almenys 27 persones, després que es conegués públicament que diversos alcorans van ser cremats a la base nord-americana més important del país, Bagram.

La missió de l'OTAN ha qualificat els fets de no intencionats, ha demanat disculpes -com també ho ha fet el president nord-americà, Barack Obama-, i ha iniciat una investigació conjunta amb el govern afganès sobre els fets.

No obstant això, de moment, les crides a la calma no han tingut efecte i aquest dissabte s'han convocat, per cinquè dia consecutiu, manifestacions -encara que no totes violentes- a les regions de Sar-i-Pul, Paktia, Logar, Paktika, Nangarhar, Laghman i Kunduz.

A Laghman han sortit al carrer uns 1.000 manifestants, que s'han enfrontat amb la Policia en uns disturbis que han deixat 16 ferits -dos d'ells, en estat crític-, segons el portaveu del govern regional. Però els successos més greus han tingut lloc a Kunduz, província situada al nord del país, on centenars de manifestants han estat reprimits violentament quan intentaven assaltar la caserna de la Policia i unes oficines de l'ONU a la capital provincial.
Anar al contingut