Buenos Aires

Almenys 50 morts i 676 ferits en un accident de tren a Buenos Aires

Com a mínim 50 persones han mort i 676 han quedat ferides en un accident de tren a Buenos Aires. Fonts oficials han afegit que 200 dels ferits estan greus. El sinistre ha passat cap a les vuit del matí d'aquest dimecres, hora local, a l'estació d'Once, una de les més concorregudes de la capital argentina. El govern argentí ha decretat dos dies de dol i investiga els fets. Les autoritats atribueixen el sinistre amb un problema amb els frens.

RedaccióActualitzat



El comboi, que duia gairebé un miler de passatgers i havia sortit de Moreno, ha impactat contra el final de l'andana de l'estació. El ministre de Transports ha apuntat a algun "desperfecte en els frens", enmig de les crítiques dels sindicats, per la deixadesa de la xarxa ferroviària. I ha assegurat que el conductor, que ha sobreviscut, feia el primer viatge del dia.

El comboi ha xocat contra el final de l'andana de l'estació, i els vagons han bolcat i han xocat els uns contra els altres. Sobre el motiu d'aquest xoc, el ministre de Transports, Juan Pablo Schiavi, ha assenyalat que el tren ha entrat a l'estació a 26 quilòmetres per hora i se suposa que "hi ha hagut algun desperfecte en els frens". A conseqüència de l'impacte amb el final de l'andana, el segon vagó "ha entrat gairebé sis metres" dins del primer.

Al tren hi viatjaven unes 1.200 persones, la majoria treballadors que es dirigien a Buenos Aires. Molts dels passatgers viatjaven drets i eren a prop de les portes per sortir a l'estació d'Once, una de les més concorregudes de la ciutat.  Alguns testimonis han explicat que els semblava que el tren anava més ràpid del que és habitual i que li costava frenar quan entrava a les estacions del recorregut.  En aquest sentit, Schiavi ha precisat que el tren ha reduït la velocitat dels 47 quilòmetres per hora a 39 a 1.000 metres de l'estació i ha anat baixant fins a entrar a l'andana a 26. "És una incògnita" perquè no s'ha aturat, ha afegit després de donar el condol als familiars de les víctimes. El titular de transports argentí ha admès que als dos primers vagons del comboi- els més afectats- se superava la capacitat màxima. Això ha fet que l'accident hagi estat una "tragèdia de moltíssima gravetat".

Segons les últimes informacions oficials, 676 passatgers han resultat ferits, dels quals 200 estan greus. 260 més estan ingressats en diferents hospitals de la ciutat.

Els sindicats han denunciat la falta d'inversió en la línia ferroviària. Un responsable sindical ha denunciat que el tren accidentat té més de 50 anys, com altres de la xarxa, i que tot just aquest dimarts havia passat una revisió. Trenes de Buenos Aires s'ha limitat a indicar que s'investiguen les causes de l'accident.

El conductor del tren, que havia quedat atrapat, ha pogut ser rescatat després de mitja hora de feina del personal d'emergències, que ha hagut d'utilitzar serres i altres eines. Les autoritats esperen poder sentir el seu testimoni per aclarir les causes del succés, que l'ha portat a una unitat de cures intensives. Segons el ministre de Transports, té 28 anys, antecedents "molt bons" al full de serveis i estava "descansat" perquè aquest era el primer viatge del dia que feia.

El director de la Defensa Civil, Daniel Russo, ha qualificat d'"angoixant" el rescat dels passatgers atrapats als primers vagons del comboi, on hi havia "cossos apilats". Han calgut més de 4 hores de feina i l'obertura del sostre dels vagons per poder-los rescatar.

El rescat ha mobilitzat dos helicòpters i un centenar d'ambulàncies del SAME, que han traslladat els ferits cap a hospitals de Buenos Aires. Segons informa el diari "Clarín" a l'edició digital, les víctimes són als hospitals Ramos Mejía, Durand i Rivadavia. Molts familiars han peregrinat pels hospitals a la recerca de les víctimes.

La presidenta argentina, Cristina Fernández, ha suspès l'única activitat oficial prevista per a aquest dimecres. Aquest és el segon accident de tren més mortífer de l'Argentina, després del de l'1 de febrer del 1970 a Benavídez, que va causar 236 morts. A la mateixa línia de Sarmiento, el setembre del 2011, un xoc entre un autobús i dos trens va provocar 9 morts i 212 ferits. El febrer del mateix any, 4 persones van morir i 120 van quedar ferides per la col·lisió de dos trens a la ciutat de Junín, 230 quilòmetres al nord de la capital argentina.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut