Els representants sindicals al capdavant de la marxa de Madrid.
Imatge d'arxiu de Cándido Méndez i Ignacio Fernández Toxo en una manifestació
Madrid

Els sindicats demostren la seva força a Madrid i demanen al govern espanyol que aturi una reforma laboral "injusta i inútil"

Els sindicats han donat un cop de puny sobre la taula contra la reforma laboral del govern espanyol. CCOO i UGT han demostrat la seva força a Madrid amb una manifestació multitudinària, la primera en contra de l'executiu que presideix Mariano Rajoy. Milers de persones han omplert els carrers de la capital espanyola per reclamar que es revisi una reforma laboral que consideren "injusta i inútil". Tot i la crítica al govern, els sindicats afirmen que volen diàleg per corregir el marc laboral. Comissions Obreres i UTG pensen en mobilitzacions a més gran escala si el govern no mou fitxa.

RedaccióActualitzat
Al conjunt de l'estat espanyol s'han convocat una seixantena de manifestacions contra la reforma laboral. La marxa a Madrid ha estat multintudinària, fins al punt que s'ha col·lapsat el recorregut i la capçalera ha hagut d'avançar per un passadís fins a la porta del Sol, on s'ha llegit el manifest.

Segons els sindicats, la marxa ha reunit mig milió de persones. La manifestació a la capital espanyola ha transcorregut en un ambient reivindicatiu però tranquil. Durant la manifestació s'han pogut llegir pancartes a favor de la llei de la dependència i s'han vist banderes republicanes. Al final de la lectura del manifest, mentre sonava la Internacional, un desconegut ha llançat pintura groga a l'escenari on es trobaven els dirigents sindicals.

Els indignats del 15-M també han assistit a la marxa, encara que en un "bloc crític" i al marge de partits i sindicats. El col·lectiu ha demanat una vaga general com la que hi ha hagut a Grècia per donar resposta a les retallades. Mig centerar d'indignats han escridassat representants de partits i sindicats a Madrid.

Sindicats amb to conciliador

Tot i la força de la mobilització, els sindicats han fugit de la confrontació en les seves paraules. Els secretaris generals de CCOO, Ignacio Fernández Toxo i d'UGT, Cándido Méndez, han subratllat que amb la manifestació busquen fer veure al govern espanyol que cal corregir el contingut de la reforma laboral.

Méndez ha afirmat que el que volen els sindicats és oferir una via als treballadors i als ciutadans "respecte a les imposicions" i la política de retallades i acomiadaments que està implantant el govern central. Per la seva banda, Toxo ha recalcat que l'objectiu dels sindicats no és convocar mobilitzacions, sinó ajudar a resoldre conflictes.

Malgrat aquestes declaracions, l'èxit de la mobilització i la resposta del govern pot acabar de decidir els sindicats a proclamar una vaga general. Abans, però, CCOO i UGT esperen que la tramitació parlamentària de la llei permeti introduir elements que rebaixin els punts més polèmics.

Toxo ha recordat que el govern central ha reconegut que creixerà l'atur i que sap que el problema de la contractació no està en les lleis laborals. El "veritable objectiu" de la reforma, assenyala el líder de CCOO, és aconseguir el que ja no es pot aconseguir amb la devaluació de la moneda: deprimir de forma substancial la capacitat adquisitiva dels salaris.

Sense marxa enrere

Tot i la pressió del carrer, el govern espanyol creu que no és moment de mobilitzacions, sinó de presentar propostes al plantejament de la reforma. La vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, assegura que respecta les mobilitzacions dels sindicats, però es manté ferma en la reforma aprovada pel govern. Diu que no faran marxa enrere.

Vaga general al País Basc i Galícia

Els que sí que han posat data a una vaga general són els sindicats nacionalistes bascos (ELA, LAB, ESK, STEE-EILAS i EHNE) i el gallec (CIG), per al 29 de març. La d'ELA i LAB és la cinquena en els últims deu anys al País Basc i ha estat rebutjada per la patronal basca Confebask, el PNB i el PP, però ha rebut el suport dels partits que integren la coalició Amaiur.

En el cas de la vaga general a Galícia, el secretari general de CIG, Suso Seixo, ha deixat oberta la porta a canviar la data si CCOO i UGT decidissin convocar-ne una "no més enllà del mes de març".
Anar al contingut