Barcelona

Catalunya passa a ser una de les comunitats amb més pressió fiscal i s'equipara amb països com Dinamarca

La crisi ha fet que la major part de les comunitats busquessin ingressos, amb noves taxes i augmentant els impostos, com també ha fet el govern espanyol. Després de l'última pujada de l'IRPF, Catalunya es converteix en una de les comunitats amb la pressió fiscal més alta i s'equipara amb països com Dinamarca, segons conclou l'estudi "Panorama de la fiscalitat autònomica 2012". L'informe que ha presentat el Consell General de Col·legis d'Economistes conclou que l'elevada pressió fiscal resta competitivitat respecte a d'altres zones de l'Estat.

RedaccióActualitzat
Com cada any, els col·legis d'economistes han analitzat el mapa d'impostos que es paguen a Espanya, un mapa complex, amb moltes taxes diferents depenent de la comunitat autònoma i en què la crisi ha fet que les administracions hagin apujat impostos.

Després de l'últim augment de l'IRPF, Catalunya és la comunitat on les rendes altes hauran de pagar més a Hisenda. La pressió fiscal tan alta a Catalunya preocupa sobretot perquè tants impostos poden suposar, segons els economistes, que empreses estrangeres no vulguin invertir-hi.

Aquesta pressió fiscal també es veu en rendes més baixes i es veu en un dels exemples triats pel Consell General d'Economistes: una família amb dos nens petits, de 4 anys i 8 mesos, que ingressa anualment 42.000 euros, sumant el sou dels dos membres de la parella. Si l'any passat havien de pagar 3.150 euros, aquest any el saldo amb Hisenda els surt encara més negatiu i hauran de pagar 157 euros més. Comparat amb altres comunitats, el resultat és millor que a l'Aragó, on una família de les mateixes característiques haurà de pagar gairebé 400 euros més. Una fiscalitat més favorable tenen, en canvi, a Madrid, al País Valencià i, sobretot, a Castella-Lleó, gràcies a les deduccions que han aprovat els diferents governs autonòmics per a les famílies amb nens petits.

En qualsevol cas, aquest 2012 els catalans pagaran un IRPF com el de Dinamarca o semblant al de Suècia. A més, el tipus marginal d'aquest impost se situa en el 56%, el més alt de l'Estat, Madrid el té al 51,9%, o Múrcia al 46,35. Segons el president del Consell General de Col·legis d'Economistes, Valentí Pich, la imatge impositiva de Catalunya no és bona.

L'informe també adverteix que el marge per apujar impostos és molt estret. Tot i això, es podria modificar l'impost de societats, per exemple.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut