Brussel·les

Brussel·les sospita que el govern de Rajoy ha inflat les xifres de dèficit i que està endarrerint les retallades

El govern espanyol de Mariano Rajoy va inflar les xifres de dèficit del 2011 perquè la recuperació econòmica d'aquest 2012 li fos més favorable. Això és el que assegura l'agència de notícies Reuters citant fonts de l'executiu comunitari.

RedaccióActualitzat
A finals de desembre, el president espanyol, Mariano Rajoy, va anunciar que el dèficit arribaria o superaria el 8% el 2011, sobretot a causa d'un desviament superior al previst de les comunitats autònomes. I en va culpar especialment l'anterior executiu de José Luis Rodríguez Zapatero, que situava el dèficit en un 6%. La xifra més recent amb què treballa la CE és d'un dèficit del 6,6%; i tot i que admet que la seguretat social i les prestacions per a parats han superat les previsions, considera que el nou càlcul pot ser exagerat. "Estem esperant les xifres oficials, però no confiem en els càlculs actuals", ha dit una de les fonts consultades per Reuters.

Espanya, a més, asseguren les mateixes fonts, no estaria actuant amb la celeritat necessària per corregir el dèficit i estaria posant en risc el creixement del país a llarg termini. Concretament, acusen l'executiu de Mariano Rajoy d'estar ajornant la presentació dels pressupostos per al 2012 a la celebració de les eleccions andaluses del mes que ve. Per aquest motiu, l'executiu comunitari estaria estudiant seriosament prendre mesures contra l'actual executiu espanyol.

Segons Reuters, a la pregunta de si el comissari europeu d'Afers Econòmics i Monetaris, Olli Rehn, prendria mesures i recomanaria que els ministres de Finances dels 27 adoptin sancions contra Espanya, una de les fonts citades per l'agència ha dit: "És molt probable".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut