Barcelona

"Mientras duermes", amb sis, i "Eva", amb cinc, es reparteixen els principals premis Gaudí

La pel·lícula de Jaume Balagueró "Mientras duermes" ha estat, finalment, la vencedora dels premis Gaudí de l'Acadèmia del Cinema Català després d'endur-se sis de les 15 estatuetes a què optava. Per la seva part, "Eva", de Kike Maíllo, que n'optava a 16, ha esdevingut en la segona més guardonada i s'ha emportat cinc premis. Les dues cintes han acaparat les categories més importants d'uns guardons que s'han lliurat al teatre Arteria Paral·lel.

RedaccióActualitzat
"Mientras duermes" ha obtingut els premis a la millor direcció per a Jaume Balagueró i el de la millor pel·lícula en llengua no catalana. Luis Tosar ha estat escollit el millor actor protagonista. També s'ha emportat els premis al millor guió per Alberto Marini, millor muntatge per a Guillermo de la Cal i so per a Jordi Rossinyol, Oriol Tarragó i David Calleja.

La segona més premiada, "Eva", ha aconseguit els guardons a la millor pel·lícula en llengua catalana, millor fotografia per a Arnau Valls Colomer, millor actor secundari per a Lluís Homar, millor direcció artística per a Laia Colet i millors efectes especials per a Arturo Balseiro, Lluís Castells i Javi García.

Després d'aquestes dues pel·lícules s'ha situat "Bruc", de Daniel Benmayor, que tenia dotze nominacions i que finalment ha guanyat tres Gaudis tècnics: millor direcció de producció, millor vestuari i millor maquillatge i perruqueria.

En el camí cap als Oscars en què opta a l'estatueta al millor film d'animació, "Chico i Rita", de Fernando Trueba, Javier Mariscal i Ton Errando, ha guanyat dos Gaudís: el de millor pel·lícula d'animació i el de millor música original, obra de Bebo Valdés.

L'actriu Verónica Echegui ha obtingut el premi Gaudí a millor protagonista femenina pel seu paper de protagonista femenina a "Katmandú, un espejo en el cielo", l'última pel·lícula d'Icíar Bollaín. Echegui s'ha mostrat il·lusionada amb el guardó i l'ha agraït amb un discurs espontani i que ha fet riure el públic en diverses ocasions. Vicky Peña, per la seva banda, ha rebut el guardó com a millor actriu secundària per "Catalunya Über Alles".

La producció de Televisió de Catalunya i la productora Minoria Absoluta "14 d'abril. Macià contra Companys", de Manuel Huerga, s'ha endut el Gaudí a millor pel·lícula per a televisió. Competia amb "Barcelona ciutat neutral", de Sònia Sánchez; "Clara Campoamor, la mujer olvidada", de Laura Mañá i "Ermessenda", de Lluís Maria Güell. "Barcelona, abans que el temps ho esborri", de la directora Mireia Ros, ha estat premiat amb el Gaudí al millor documental.

El premi a la millor pel·lícula europea ha estat per a "El discurs del rei", de Tom Hooper. El guardó al millor curtmetratge, per a "Ahora no puedo", de Roser Aguilar. Un dels moments més emotius de la nit s'ha produït quan el productor i director Pere Portabella ha recollit el Gaudí d'honor.

La gala s'ha fet sota la direcció artística de l'actor, director i president de l'Acadèmia Joel Joan a l'Arteria Paral·lel. L'actor i cantant valencià Xavi Mira i l'actriu Alba Florejachs han estat els encarregats de presentar-la.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut