València

El jurat declara Camps i Costa "no culpables" pel "cas dels vestits"

El jurat ha declarat innocent (oficialment, "no culpable") l'expresident valencià, Francisco Camps, en el judici pel "cas dels vestits" vinculat a la "trama Gürtel". Després de més de 48 hores de deliberació, el jurat popular ha emès el seu veredicte aquest dimecres poc després de dos quarts de 8 de la tarda, l'hora anunciada inicialment. L'anunci de l'absolució ha desfermat una gran cridòria a la sala del Tribunal Superior de Justícia del País Valencià i el jutge ha expulsat bona part dels presents. D'aquesta manera s'ha tancat un mes i mig de judici contra l'expresident de la Generalitat Valenciana per suborn passiu impropi. També ha tingut un veredicte d'absolució l'altre encausat, l'exsecretari general dels populars valencians, Ricardo Costa.

Irene VaquéActualitzat
El portaveu del jurat ha estat qui ha fet la lectura del veredicte, que ha evidenciat que hi ha hagut divisió d'opinions. El jurat els ha declarat a tots dos "no culpables" per 5 vots a favor i 4 en contra. No ha considerat provat que haguessin rebut vestits com a regal de forma continuada pel càrrec que ocupaven. De fet, considera que la relació dels acusats amb els suposats caps de la "trama Gürtel" era "merament comercial".

Francisco Camps, que havia entrat a la sala del Tribunal Superior de Justícia del País Valencià acompanyat per la seva dona, com també ha fet Ricardo Costa amb la seva companya, ha rebut la decisió amb un somriure prou evident. També s'ha girat cap a Costa en senyal d'alegria quan el jurat ha anunciat que també ell era "no culpable".

La decisió ha desfermat els aplaudiments i cridòria del públic de la sala, que han interromput uns minuts la lectura, motiu pel qual el jutge Juan Climent ha ordenat desallotjar la sala. Aleshores, encara no s'havia anunciat l'absolució de Costa, que esperava el seu torn amb un posat més seriós que el de l'expresident. A les portes del Palau de Justícia s'hi havien concentrat defensors del jutge Baltasar Garzón, imputat per les escoltes telefòniques del "cas Gürtel", que han escridassat els populars i han llançat ous i aigua al vehicle amb què ha marxat Camps.

En sortir de la seu judicial, Camps ha rebut el suport de familiars i amics i s'ha limitat a saludar i donar les gràcies com a mostra de satisfacció, mentre que Costa, que ha marxat abans que l'expresident, s'ha declarat "molt content" i ha dit que no volia fer valoracions sinó "estar amb la família".

Els fonaments del veredicte són que "no hi ha cap documentació" que acrediti que Camps no va pagar els vestits. També s'ha considerat provat que el seu escolta li va deixar diners, una vegada, per pagar en efectiu. S'han tingut en compte els dubtes de la testimoni que havia implicat Camps i s'ha desestimat la declaració del sastre José Tomás perquè va incórrer en "contradiccions". Al mateix temps, el jurat considera que no té "credibilitat" el document amb noms escrits a mà –entre els quals, els de Camps i Costa- associats a diversos imports.

El veredicte ha arribat en la tercera jornada de deliberacions i després de més d'un mes de judici en què s'han pogut sentir diverses gravacions de converses telefòniques entre els encausats i els considerats caps de la "trama Gürtel".

Els nou ciutadans que han format el jurat han hagut de contestar un qüestionari de 21 preguntes, sense contradiccions, que inclou fets provats favorables als acusats i fets desfavorables. Una vegada respost, han abordat la culpabilitat o innocència dels acusats. Calien 5 vots dels 9 membres del jurat per declarar-los no culpables, com ha passat, i 7 per declarar-los culpables.

Els membres del jurat popular han passat dues nits en un hotel cèntric de València, incomunicats i custodiats en tot moment per la policia. Amb alguna coincidència, com per exemple la presència d'un jove militant del PP a la mateixa terrassa que un membre del jurat quan fan un descans per dinar, un jove que no s'ha perdut cap sessió de la vista.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut