Roma

El capità del creuer nega haver abandonat el "Costa Concordia" i presumeix d'haver salvat "milers de vides"

La justícia italiana ha decretat l'arrest domiciliari al capità del "Costa Concordia", que va naufragar divendres davant l'illa de Giglio, a la costa de la Toscana. Francesco Schettino serà traslladat a casa seva, a Sorrento, a prop de Nàpols. Aquesta decisió és contrària a la de la fiscalia, que sol·licita que continuï empresonat. El capità del creuer "Costa Concordia" ha assegurat davant del jutge d'instrucció que "en cap moment" va abandonar l'embarcació després del naufragi i s'ha vanagloriat d'haver salvat "centenars, milers de vides" de passatgers amb la seva actuació.

RedaccióActualitzat
Segons ha relatat l'advocat de Schettino, Bruno Leporatti, el capità de l'embarcació naufragada ha respost a "totes les preguntes" que li han fet als jutjats de Grossetto, al centre d'Itàlia, davant la jutge d'instrucció Valeria Montesarchio. El lletrat ha explicat que Schettino ha insistit que no va abandonar la nau abans d'hora i ha reivindicat "el seu paper en la direcció de les maniobres" després de la col·lisió del "Costa Concordia", que creu que van salvar la vida a "centenars, milers de vides" de les 4.229 persones que hi havia al vaixell en el moment del naufragi.

El fiscal Francesco Verusio ha sol·licitat presó cautelar per a Schettino, però la jutge li ha concedit l'arrest domiciliari. El capità serà traslladat al seu domicili a la localitat napolitana de Sorrento. El fiscal en cap manté les acusacions d'homicidi múltiple, naufragi i abandonament de la nau. Francesco Schettino podria ser condemnat a fins a 15 anys de presó.

La companyia propietària de l'embarcació, Costa Cruceros, va admetre que va haver-hi un "error humà" i que el capità no va respectar el reglament en apropar-se fins a uns 150 metres de la costa. Fonts properes a la investigació asseguren que Schettino s'haurà de sotmetre a proves toxicològiques per veure si havia consumit estupefaents o altres substàncies tòxiques la nit del naufragi.

Converses que proven que va fingir estar a bord del creuer

La declaració del capità del creuer davant la jutge contradiu la conversa telefònica entre Schettino i un responsable de la capitania de port publicada pel diari milanès "Corriere della Sera". En aquesta conversa es revela que el capità va abandonar la nau abans d'evacuar tots els passatgers, com ja havien apuntat nombrosos testimonis del naufragi: "torni immediatament a bord, pugi per l'escala de seguretat i coordini l'evacuació. Ha de dir-nos quanta gent hi ha encara allà: nens, dones, passatgers, el nombre exacte de cada categoria", van ordenar a Schettino des de la capitania de port.

Mentrestant, aquest dimarts s'han localitzat cinc cadàvers en el buc del vaixell, de manera que les víctimes mortals del naufragi ja arriben a onze. A més, el recompte de desapareguts és de 22 persones. Els equips de rescat continuen les tasques de salvament.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut