Il Giglio

Naufraga un creuer a la costa italiana de la Toscana i deixa almenys tres morts i desenes de ferits

El que havia de ser un creuer de luxe pel Mediterrani ha acabat en naufragi davant de la costa sud de la Toscana. Dos turistes francesos i un tripulant d'origen peruà han mort, quaranta persones han resultat ferides de diversa consideració i una quarantena més encara no han pogut ser localitzades, entre elles un home veí de Palma de Mallorca, després que el vaixell en què anaven, amb més de 4.000 persones a bord, s'encallés aquest divendres a la nit en un banc de sorra a prop de l'illa del Giglio. Entre els passatgers hi havia una setantena de catalans, tots ells rescatats. Els testimonis denuncien que la tripulació no semblava preparada per a una emergència.

RedaccióActualitzat
Els passatgers del "Costa Concordia" han tingut menys de tres hores del creuer que, amb sortida a Civitavecchia, els havia de portar en una ruta pel Mediterrani amb escales a Savona, Marsella, Barcelona, Palma, Càller i Palerm.

Anaven a sopar, eren dos quarts de 10 de la nit, quan es va sentir un soroll molt fort, com si el vaixell hagués xocat contra alguna cosa. La nau, de 290 metres d'eslora, es va inclinar uns 45 graus, i segons un testimoni, es van viure escenes de pànic i corredisses cap als pisos més elevats.

El comandant, segons aquest passatger, els va voler transmetre calma dient-los que era una avaria tècnica i que estaria resolta en poca estona. Poc després, explica, "se n'ha anat la llum, ha tornat a venir, tot s'ha tornat a moure i després tothom ha arrencat a córrer i ha fugit".

El capità va ordenar finalment als passatgers que es posessin les armilles salvavides i es va començar a fer l'evacuació en llanxes, helicòpters i altres vaixells que hi havia a la zona. Va ser una operació llarga i en circumstàncies molt difícils, sobretot al final, quan el vaixell estava completament escorat. Sembla que durant el rescat algunes persones es van tirar a l'aigua.

Una via d'aigua el va fer desviar

Segons les autoritats marítimes italianes, el "Costa Concordia" va tenir un problema a alta mar i es dirigia a la costa en una maniobra d'emergència.

Sobre les causes del sinistre, fonts dels guardacostes italians han declarat que sembla com si el vaixell hagués fregat contra un escull. El forat de 30 metres que hi ha al buc sembla indicar-ho així.

El capità va acostar tant com va poder el vaixell a la costa per permetre l'accés als equips de salvament marítim. Hi van enviar cinc vaixells de rescat i altres embarcacions més petites, a més de cinc helicòpters. Un cop evacuats els passatgers, el vaixell es va acabar d'escorar.

Molts passatgers han criticat la lentitud dels equips de rescat. Especialistes subaquàtics han rastrejat el vaixell, gairebé camarot per camarot, per estar segurs que ningú hi ha quedat atrapat.

Catalans entre el passatge

A bord hi havia 3.200 passatgers, la majoria alemanys, francesos i italians, i poc més d'un miler de tripulants. Entre el passatge hi havia almenys 177 espanyols, setanta catalans, que estan sans i estalvis.

Tot i això, un grup de nou viatgers provinents de Palma de Mallorca han alertat que busquen un familiar de qui no tenen notícies des del naufragi.

Els passatgers han estat traslladats a ports veïns, davant les mancances logístiques d'una illa que a l'hivern no supera el centenar de habitants.

Investigació en marxa

La companyia Costa Cruceros diu que està investigant el naufragi, i a través d'un comunicat al seu web, assegura que és una tragèdia que afecta profundament l'empresa.

Una webcam d'un portal de l'illa permet veure el vaixell, que s'està enfonsant.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut