Madrid

Mas afirma que el suport a l'ajust de Rajoy no comporta el vot automàtic del PP als pressupostos catalans

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha afirmat a Madrid que el suport a l'ajust de Rajoy no comporta el vot automàtic del PP als pressupostos catalans. Mas ha explicat que el vot favorable al decret del govern del PP per apujar l'IRPF i l'IBI no va ser a canvi de l'aprovació dels comptes de la Generalitat per al 2012 sinó que és com un "dipòsit a termini" que es retira o es renova. En una conferència a Madrid, el president ha dit que si no pot aprovar els pressupostos convocarà eleccions, però s'ha mostrat convençut que els partits de l'oposició actuaran amb responsabilitat per evitar aquest escenari.

RedaccióActualitzat
Artur Mas ha anat a Madrid en plena polèmica sobre les finances autonòmiques i ha deslligat el suport de CiU al primer pla d'ajust de Rajoy de l'aprovació dels pressupostos del govern.

Segons ha defensat el president, el vot a les mesures contra la crisi de Mariano Rajoy va ser un acte de responsabilitat i ha instat l'oposició catalana a prendre'n nota.

Mas ha dit que el PP no és imprescindible per aprovar els comptes de la Generalitat i que si no donés suport "a Catalunya ja ens espavilaríem". El president s'ha mostrat convençut que si no és el PPC hi haurà d'altres partits que els donaran suport. 

Per això ha insistit que el suport al pla d'ajust de Rajoy no va ser a canvi de res i que va ser "a curt termini", mentre que el vot a la investidura hauria suposat un suport per quatre anys. 

Explicar les retallades catalanes a Madrid

Mas ha subratllat que les  seves retallades tenen un component "ètic", ja que si no es fessin "seria el primer cop que passés que una generació del present no es planteja que la següent pugui viure millor".

El president de la Generalitat ha insistit que el govern busca recuperar "valors profunds" com "el sentit del treball, de l'estalvi, la creativitat i la permeabilitat cap a l'exterior"

Segons ha defensat Mas, ha estat això el que ha fet que "un petit país com Catalunya", per població i geografia, hagi estat capaç de destacar en molts aspectes de la seva vida diària, en cultura, en economia i empreses.

Mas ha subratllat aquests valors en contraposició amb d'altres com "la mandra, el subsidi, l'autocontemplació i l'especulació".

En el primer desplaçament a Madrid des que Rajoy va arribar al govern, Mas ha explicat que el 2011 van afrontar la reducció del dèficit retallant un 10% la despesa, però que per a aquest 2012 han optat per incrementar els ingressos amb la venda de patrimoni i l'increment de tarifes de serveis públics deficitaris com l'aigua. A més, ha dit que han tornat a abaixar el sou als treballadors, i ha remarcat que és de les poques autonomies que s'ha atrevit a fer-ho.

Artur Mas ha anat a Madrid per explicar el sentit de les mesures que estan impulsant al govern de Catalunya després del seu viatge a Londres per defensar que Catalunya no és la culpable del dèficit de l'Estat i per defensar l'autogovern.



VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut