Romney avança cap a la candidatura republicana després de guanyar a Nou Hampshire amb un triomf aclaparador

L'exgovernador de Massachusetts Mitt Romney ha guanyat les primàries a l'estat de Nou Hampshire amb una diferència respecte als seus rivals força més còmoda que la que va obtenir als caucus d'Iowa. D'aquesta manera, Romney pren avantatge i se situa com el favorit dels republicans en la cursa cap a la Casa Blanca.

RedaccióActualitzat
El multimilionari mormó Mitt Romney avança amb pas ferm cap a la candidatura republicana després de guanyar a Nou Hampshire amb un triomf aclaparador, ja que ha reunit gairebé 4 de cada 10 vots emesos. El triomf còmode de Romney a les primàries de Nou Hampshire es donava per fet i el 40% de suport obtingut ho ratifica. L'exgovernador de Massachussets compta les votacions per victòries i això el converteix en blanc de les crítiques dels altres rivals.

De tota manera, Mitt Romney ha fet historia: és el primer republicà que guanya a Iowa i a Nou Hampshire, i el seu impuls és tan gran que ha parlat com si ja fos el nominat per enfrontar-se a Obama, contra qui ha centrat les seves crítiques. "Obama vol convertir Amèrica en un país amb un estat del benestar social a l'estil europeu, nosaltres volem assegurar-nos que continuarem sent una terra pròspera i d'oportunitats", ha sentenciat. I és que el republicà titlla Obama de pessimista que creu en el govern però no en la gent, i l'acusa de no defensar prou bé els Estats Units. En aquest sentit, ha manifestat: "Insistiré a tenir un exèrcit tan poderós que ningu no s'atreveixi ni a pensar d'amenaçar-lo".

El discurs de Romney és completament diferent del del segon guanyador de la jornada, Ron Paul. Paul, de 76 anys, ha afirmat: "És un moviment de llibertat individual que està dient al país i al mon que ja en tenim prou d'enviar els nostres nois i els nostres diners a tot el món a fer de policia, i que és l'hora de tornar-los cap a casa".

Jon Huntsman ha quedat en tercer lloc. No va anar a Iowa per concentrar-se aquí i estava exultant. "La tercera posició és un bitllet per continuar, senyores i senyors!", ha manifestat.

L'ex speaker Newt Gingrich ha quedat quart i Rick Santorum, que va ser segon a Iowa, ha quedat cinquè. Cap dels dos no ha sumat cap delegat. La seva gran esperança és Carolina del Sud la setmana que ve, perquè és un estat molt mes conservador, però aquí Romney també lidera les enquestes.

Amb la victòria d'aquesta matinada a Nou Hampshire, Mitt Romney entra en la dinàmica del guanyador que el pot impulsar encara mes la setmana que ve a Carolina del Sud i a Florida a final de mes, d'on podria sortir amb la nominació pràcticament a la butxaca.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut