Des Moines

Romney guanya per només 8 vots a Iowa en l'inici de la cursa a la nominació republicana

Victòria ajustadíssima de Mitt Romney, l'exgovernador de Massachusetts, per davant de l'ultraconservador Rick Santorum al caucus d'Iowa. Després d'un frec a frec apassionant, Romney s'ha imposat per només 8 vots en l'inici de la cursa a la nominació republicana. Durant tota la nit s'ha mantingut un empat virtual entre tots dos candidats que només s'ha desfet amb els darrers vots dels 60.000 emesos. Encara que finalment no ha aconseguit imposar-se, la sorpresa de la nit l'ha donada Santorum pel seu bon resultat, mentre que Rick Perry, el governador de Texas, ha punxat clarament. També ha quedat descartat l'expresident del Congrés, Newt Gingrich, l'altre candidat amb més experiència. El congressista ultraliberal Ron Paul, per la seva banda, ha quedat en tercera posició.

RedaccióActualitzat
La primera cita dels republicans en la carrera per la Casa Blanca. El caucus d'Iowa, s'ha saldat finalment amb el triomf, per només 8 vots, de l'exgovernador de Massachusetts Mitt Romney per davant del seu immediat rival, l'exsenador Rick Santorum.

Ha calgut esperar fins a l'última urna per esbrinar quin dels dos s'imposava després d'una nit en què s'han mantingut en empat tècnic amb el 25% dels sufragis per cadascun. Finalment, Romney ha aconseguit 30.015 vots, davant dels 30.007 de Santorum.

El resultat és el més ajustat en la història d'aquests caucus, les assemblees populars per decidir candidat republicà a la presidència dels EUA.

El recompte final permet extreure dues conclusions: d'una banda, que el partit republicà no se'n surt a l'hora de decidir el perfil que busca per elegir candidat amb l'objectiu d'enfrontar-se a Obama. De l'altra, que les primàries republicanes seran molt emocionants.

Romney, que en un primer moment havia menystingut Iowa confiant-ho tot al següent caucus, surt molt reforçat amb aquest resultat. Més encara tenint en compte que va arribar a l'estat d'Iowa poc abans de la votació i que durant aquest temps ha desplegat una enorme maquinària electoral que ha fet una molt bona feina si ens fixem en el resultat obtingut.

Pel que fa a Santorum, després de protagonitzar la sorpresa més destacable de la nit, ha declarat exultant: "Som-hi, a jugar. Aquest és el primer pas per recuperar el govern del país".

En tercer lloc ha quedat el congressista Ron Paul, amb el 21,3% dels vots.

D'altra banda, en aquesta primera parada del procés de primàries, la que pot marcar tendència per elegir el candidat a la Casa Blanca, queden pràcticament fora Michelle Bachman i Rick Perry, que s'han caracteritzat per propostes extremistes. Perry ja ha anunciat que se'n va a casa per reflexionar el seu futur.

Hi ha hagut, doncs, diferències i sorpreses respecte al que deien les enquestes fetes per RealClearPolitics.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut