Barcelona

Mas justifica els ajustos per evitar que Catalunya sigui "intervinguda per l'Estat espanyol"

Primer Consell Executiu del 2012 i l'hora de fer balanç de l'any que deixem enrere. El president català, que ha comparegut en roda de premsa després de reunir-se amb el seu equip per valorar l'obra de govern en el primer any de legislatura, ha fet un balanç "bastant bo" tot i que no excel·lent". Ha assegurat que ha estat un any difícil, perquè s'ha reduït un 10% de mitjana el pressupost de la Generalitat, un fet "sense precedents", però que "allò que anava a la deriva ara ja té rumb". De cara a aquest any, el president ha justificat un altre any d'ajustos per evitar "el col·lapse" i que Catalunya sigui intervinguda per Espanya, un fet que "no ens podem permetre".

RedaccióActualitzat
Segons Mas, la prioritat del seu govern, complir l'objectiu de l'1,3% del dèficit que marca Europa, "ja es compleix" als pressupostos d'aquest any, i es compleix malgrat el tancament dels mercats financers i els incompliments de l'anterior govern espanyol. En aquest sentit, ha demanat més "seriositat" al nou govern espanyol que encapçala Mariano Rajoy, de qui ha dit que "pot trobar excuses" per no pagar els 759 milions d'euros de l'addicional tercera de l'Estatut, però serien "excuses de mal pagador".

El cap de l'executiu ha anviat una advertència al govern espanyol en afirmar que tractar les autonomies com a "menors d'edat o com a alumnes dolents de la classe" és un "autèntic disbarat" que acabarà per "erosionar" l'Estat. Mas s'ha mostrat confiant, però, que Rajoy en prendrà consciència: "Té un avantatge per entendre-ho, perquè governa en la majoria de les autonomies", ha conclòs.

Els quatre grans objectius

El president ha admès que el 2011 no ha estat un bon any pel que fa al primer objectiu que s'ha marcat el seu govern: aixecar l'economia i crear ocupació, i ha afegit que "difícilment" ho serà el 2012, sobretot els primers mesos. També ha reconegut que serà molt difícil reduir a la meitat l'atur en quatre anys, entre altres motius perquè molts factors "no depenen de nosaltres", però s'ha compromès a continuar treballant en la mesura del que es pugui. Això sí, el president català espera que el 2013 "hagi passat el pitjor" i ha continuat amb la metàfora marinera per assegura que espera "una navegació una mica més plàcida".

Mas sí que ha valorat positivament el segon gran objectiu del seu govern, "salvar els pilars de l'estat del benestar", malgrat que ha admès que "a alguna cosa hem de renunciar", i que l'important és que sigui "allà on no ens juguem la cohesió de país".

Pel que fa al tercer objectiu, el de mantenir l'autogovern i "fer passos cap a la sobirania" de Catalunya, Mas ha considerat que s'ha fet "una bona feina". I s'ha marcat un repte de cara al 2012: "Aconseguir un consens polític més ampli del que tenim", ha assegurat Mas, ja que el consens social "ja hi és". Per Mas, "no pot ser que el PSC es quedi al marge d'un objectiu tan important", ha dit el president català, en referència al pacte fiscal, qüestió sobre la qual ha afirmat que espera poder parlar amb Rajoy en les pròximes setmanes.

L'últim objectiu que s'ha marcat el president Mas és el de generar confiança, un objectiu que ha qualificat d'intangible però que ha de convertir Catalunya en un país "de prestigi, un referent". El cap de l'executiu català ha destacat que ha intentat mantenir al llarg de tot l'any un "estil dialogant" i que ha intentat "donar exemple", i "crec que, en aquest sentit, de relliscades, no n'hem tingut", ha afegit.

El context


El primer Consell Executiu de l'any ha estat marcat per les noves dades de l'atur, conegudes aquest dimarts, i per l'anàlisi del paquet de mesures anticrisi del nou govern de Mariano Rajoy, entre les quals hi ha la pujada de l'IRPF i de l'IBI.

El president català ja va defensar la seva política d'ajustos en el tradicional missatge de Cap d'Any, en què va instar els ciutadans a acceptar les exigències del 2012. Va augurar un any "dur", en el qual s'haurà de continuar en la mateixa línia exigent que l'any 2011, però també va voler donar un missatge d'esperança i va admetre errors.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut