Madrid

Rajoy apuja impostos i aplica una retallada de 8.900 milions en trobar-se un dèficit del 8%

El nou govern de Mariano Rajoy ha anunciat que apujarà impostos, en contra del que havia promès en campanya electoral, després d'explicar que s'ha trobat que el dèficit de l'Estat en tancar l'any serà del 8% i no del 6% que havia indicat el govern socialista sortint. La portaveu del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha parlat de "mesures extraordinàries per fer front a fets no previstos" i ha afirmat que no vacil·laran a l'hora de prendre'n més. Entre els anuncis fets no previstos, hi ha un augment de l'impost sobre la renda, d'entre un 0,7% i un 7%, una reducció de 8.900 milions en els pressupostos dels ministeris i un aprimament d'un 19% de l'administració, amb l'eliminació, per exemple, de 30 direccions generals.

RedaccióActualitzat
El Consell de Ministres del nou govern de Mariano Rajoy ha aprovat força més mesures de les que havia anunciat i ha estat farcit de novetats. La compareixença posterior al Consell de Ministres s'ha fet esperar més d'una hora, però finalment ha arribat carregada de decisions importants. Soraya Sáenz de Santamaría ha destacat que les mesures són temporals i "extraordinàries" davant d'una situació igualment "extraordinària i no prevista".

Alça d'impostos i retallades

Entre les noves mesures, l'executiu central ha anunciat la pujada de l'impost de l'IRPF, des d'un 0,75% fins a un 7% per a les rendes més altes, i també un augment de taxes per recaptar 6.200 milions d'euros extra. 

D'altra banda, amb l'objectiu de contenir el dèficit i reduir la despesa, s'ha aprovat la retallada en l'estructura administrativa, d'un 19%, i la disminució de la dotació econòmica de partits polítics i sindicats, d'un 20%.

Retallada de 8.900 milions

Tot plegat inclòs dins del decret llei de pròrroga dels pressupostos de l'Estat, que també ha donat llum verda a un acord de no disponibilitat de despesa per valor de 8.900 milions que afectarà els diferents ministeris del nou executiu. A més, els ministeris no podran tirar de veta i se'ls limita la capacitat de demanar crèdit.

El Ministeri de Foment ajustarà el seus pressupostos en 1.612 milions d'euros, el d'Indústria; Energia i Turisme, en 1.091 milions d'euros; el d'Economia i Competitivitat, en 1.083 milions d'euros, i el d'Afers Estrangers i Cooperació, en 1.016 milions d'euros. L'ajust en Educació, Cultura i Esport arribarà als 485 milions d'euros; Sanitat retallarà 409 milions d'euros, i Defensa, 340 milions d'euros. Per la seva banda, Hisenda i Administracions Públiques retallarà en 442 milions d'euros, la "majoria" procedent de RTVE; Ocupació i Seguretat Social, en 439 milions d'euros, i Agricultura i Medi Ambient, en 409 milions d'euros. Interior reduirà el seu pressupost en 163 milions d'euros. D'inferior quantia serà l'ajust en Justícia, amb 48,8 milions, i Presidència, amb 19,6 milions d'euros.

El govern del PP també ha conclòs, finalment, que s'elimini el cànon digital.

Amplicació de la jornada dels funcionaris

L'executiu de Rajoy també ha decidit ampliar la jornada de treball dels funcionaris en mitja hora diària, fins a les 37,5 hores setmanals. A més a més, s'ha decidit congelar-los els sous.

La portaveu del govern ha indicat que les mesures busquen "protegir els més dèbils, els més desprotegits" per la crisi, ja que "no podem demanar més sacrificis als que no poden donar més". En aquest sentit, tal com havia anunciat, ha explicat que s'apujaran un 1% les pensions d'acord amb la previsió de creixement de l'IPC per al 2012.

En aquest sentit, el govern central ha decidit aplicar una pròrroga de sis mesos a partir del febrer de l'ajuda de 400 euros als aturats que es quedin sense cap mena de prestació

Soraya ha comparegut acompanyada dels tres noms forts del govern en matèria econòmica: el ministre d'Economia, Luis de Guindos; el d'Hisenda, Cristóbal Montoro, i la d'Ocupació, Fátima Báñez. La portaveu del nou executiu popular també ha presentat una bateria de mesures aprovades aquest divendres, però que Rajoy ja havia anunciat. Són:

- Sense contractació pública: l'executiu capitanejat per Rajoy també ha decidit que al llarg del 2012 no es contractarà nou personal per substituir els treballadors que causin baixa, amb l'excepció de les forces de seguretat de l'Estat.

- Congelació del salari mínim: el salari mínim queda estancat en els 641 euros.

- Retirada de la renda bàsica d'emancipació: L'ajuda pujava a 210 euros mensuals per pagar un lloguer per a joves d'entre 22 i 30 anys.

Incentius a l'habitatge

Amb l'objectiu de donar sortida als pisos construïts que no troben comprador, el govern de Mariano Rajoy recupera la desgravació en l'IRPF per compra d'habitatge. L'ajuda es va eliminar a finals del 2010 per a les persones que tenien rendes superiors als 24.000 euros, és a dir, la gran majoria. El govern socialista volia afavorir l'estalvi i evitar futures bombolles immobiliàries.

També es prorrogarà l'IVA reduït al 4% per la compra d'un habitatge nou. El govern socialista va posar en marxa aquesta mesura de manera transitòria, i tenia data de caducitat el 31 de desembre. Durant la campanya electoral, el PP ja va avançar que mantindria la mesura.

Nous nomenaments

El Consell de Ministres també ha servit per concretar els noms d'un segon grup d'alts càrrecs. Entre els quals destaca, a Catalunya, el nomenament de María de Llanos de Luna Tobarra, portaveu adjunta del PP català al Parlament, com a delegada del govern espanyol.

A banda de retallades i nomenaments, el Consell de Ministres, que ha començat més d'una hora de retard, també ha desencallat el futur del magatzem de residus de radioactius. Villar de Cañas, a Conca, serà el destí final de la instal·lació.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut