Madrid

El rei Joan Carles afirma que qualsevol actuació censurable ha de ser jutjada i castigada

El rei Joan Carles s'ha enfrontat aquest dissabte al vespre a un dels seus discursos de Nadal que més expectació han generat al llarg dels últims anys. Es tractava del primer discurs des que la casa reial viu una pèrdua constant de credibilitat. A banda del tradicional missatge als espanyols, la incògnita se centrava a saber si el rei faria o no esment a la situació que viuen els ducs de Palma. Finalment, el monarca ha fet referència, sense citar-lo, al "cas Urdangarin", afirmant que la justícia és igual per a tothom i convidant a no generalitzar els comportaments individuals.

RedaccióActualitzat
El rei ha advertit que les persones amb responsabilitats públiques han d'observar "un comportament exemplar", i ha considerat "natural" que la societat reaccioni quan hi ha "conductes irregulars". El monarca també ha subratllat que qualsevol actuació "censurable" haurà de ser "jutjada i sancionada d'acord amb la llei". "La justícia és igual per a tothom", ha recordat el cap de l'Estat en el seu discurs de Nadal.

Més enllà del "cas Urdangarin", el rei ha animat polítics, empresaris i sindicats a consensuar mesures orientades a la creació d'ocupació per sortir d'una crisi que pot modificar "hàbits i comportaments econòmics i socials", ja que el camí de la recuperació "no serà curt" i "exigirà sacrificis".

Unitat contra ETA

També ha volgut ressaltar en el seu missatge nadalenc que la unitat i fermesa dels espanyols davant els terroristes "ha demostrat que els projectes totalitaris no tenen cabuda a l'Espanya democràtica", abans d'afirmar que "ara ja és temps que els terroristes lliurin les armes assassines i desapareguin per sempre de les nostres vides".

En el primer missatge als espanyols en què es refereix a l'anunci d'ETA del 20 d'octubre sobre el cessament de l'activitat terrorista, Joan Carles ha ofert a les víctimes del terrorisme "suport, solidaritat i afecte", alhora que ha reclamat per a elles "justícia i reparació".

En l'emissió televisiva d'aquest missatge nadalenc, que ha durat 13 minuts, acompanyava el rei en el saló d'audiències del Palau de la Zarzuela una fotografia feta dimecres en aquest mateix espai, després de la jura de Mariano Rajoy, on Joan Carles apareix flanquejat pel nou president del govern i pel seu predecessor, José Luis Rodríguez Zapatero.

Sense els ducs de Palma

Envoltats de polèmica pel "cas Urdangarin", els ducs de Palma han faltat per primer cop al sopar de Nadal a la Zarzuela. Aquest any no hi han assistit i s'han quedat a Washington, contràriament a la família dels prínceps d'Astúries i de la infanta Elena
VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut