Iraq

Torna la violència a gran escala a l'Iraq just després de la retirada nord-americana

La capital iraquiana ha viscut aquest dijous el pitjor atac en molt temps, enmig d'una forta crisi política al govern d'unitat nacional i quan marxen els últims soldats dels Estats Units. Una quinzena d'explosions, en una acció coordinada que encara ningú ha reivindicat, han causat uns 70 morts. El rerefons d'aquesta violència s'ha de buscar en la confrontació sectària que troba via lliure sense la presència militar nord-americana.

RedaccióActualitzat
Molts dels dubtes que havia generat el futur de l'Iraq després de la retirada de les tropes nord-americanes s'han començat a esvair. Una cadena d'atemptats ha causat una setantena de morts i dos-cents ferits a Bagdad. Es tracta, sens dubte, del pitjor dia del 2011.

Les friccions sectàries afecten plenament les relacions polítiques. El vicepresident de confessió sunnita Tariq al-Hachemi, acusat de terrorisme, s'ha refugiat al Kurdistan iraquià. I el primer ministre Nuri al-Maliki, d'extracció xiïta, és considerat responsable d'aquesta persecució. Londres i Washington ja s'han posat a treballar per impedir el cisma.
Anar al contingut