Madrid

Rajoy diu a Amaiur: "Jo a vostè no li dec absolutament res"

L'endemà que la mesa del Congrés dels Diputats deixés Amaiur sense grup propi a la cambra poc abans de l'inici del debat d'investidura, la coalició abertzale ha donat el tret de sortida al torn del Grup Mixt en el segon dia de debat. El portaveu d'Amaiur, Iñaki Antigüedad, ha començat el seu discurs amb un "anirem al gra" i ha dit que la crisi és una de les seves principals preocupacions. S'ha mostrat disposat a escoltar, però també ha sentenciat: "tenim la intenció de ser escoltats" i ha manifestat que faran oposició des de la veritat.

RedaccióActualitzat
Amaiur ha demanat també a Rajoy que reflexioni sobre els resultats electorals al País Basc i Navarra i reconegui que s'ha produït un canvi de cicle. En aquest sentit, li ha dit que es prengui el temps que necessiti però que no "dissolgui la foto del nord en la fotografia de l'Estat".

Així doncs, l'ha instat a escoltar-los de la mateixa manera que ho faran ells. I és que, ha dit: "Estem condemnats a entendre'ns". Antigüedad ha insistit que el suport majoritari que va obtenir la coalició abertzale en les passades eleccions indica que "la gran majoria de la societat basca creu que el conflicte té naturalesa política i es donen les condicions per superar-lo.

Centrant-se en el País Basc, Amaiur ha manifestat que volen la resolució integral i definitiva del conflicte que consideren, ha dit, "polític". I una de les mesures és aixecar les mesures restrictives, com la política penitenciària.

Amaiur ha reivindicat al Congrés un àmbit basc de decisió i s'ha mostrat a favor de la independència tot i que, segons ha dit, no la reclamaran a la cambra baixa. Ara bé, ha demanat a Rajoy, a banda de la resolució integral del conflicte, la recerca d'un àmbit de decisió propi "sense obsessions identitàries" i el reconeixement dels drets del País Basc com a poble.

El diputat abertzale ha demanat el "100x100" per al "100x100 de les víctimes del conflicte basc".

Antigüedad, finalment, ha reclamat que no només prengui mesures econòmiques, sinó que també faci front a la crisi territorial.

Per part del BNG ha tingut la paraula Xesús Jorquera, que ha demanat a Rajoy una actitud més dialogant, sobretot quan ha de fer front a una "profunda crisi". Després de recordar la greu crisi en què es troba Galícia, ha manifestat: "Ens diu que calen sacrificis, i la societat ja n'està fent. Amb les seves propostes, alguns s'hauran de seguir sacrificant molt més que altres".

La representant de Coalició Canària, Ana Oramas, ha manifestat que creu que l'austeritat és "necessària", tot i que s'ha mostrat en contra d'ofegar la sanitat i altres àmbits de l'estat del benestar. A més, ha afegit que aquestes retallades han d'anar acompanyades de la creació de riquesa i ocupació i ha fet una crida al consens.

Compromís Equo
, de la mà del portaveu, Joan Baldoví, s'ha estrenat amb unes paraules en valencià "que la meva mare em va ensenyar i que jo mai he utilitzat contra ningú. Aquesta podria ser la legislatura dels qui no parlem en castellà diàriament, de forma quotidiana", ha sentenciat. D'altra banda, Baldoví ha estat molt contundent en manifestar que el PP ha enfonsat el País Valencià convertint-lo en "morós, en corrupte, que no paga els seus empresaris, o els paga 2 anys tard, i els està arruïnant".

I després de recordar a Rajoy que li va dir a Camps: "Paco, sempre estaré al teu costat, o davant, o darrere", ha avançat que votarà "no" a la investidura de Rajoy com a president del govern espanyol. Algunes de les propostes que ha proposat: canviar la llei electoral i apostar pels serveis públics, que "vostè vol eliminar".

Abans Nafarroa Bai, la diputada de Geroa Bai, Uxue Barkos, ha assegurat davant la cambra que defensaran els drets de Navarra, un model fiscal basat en la solidaritat, la defensa de l'economia productiva i el càstig a l'economia especulativa. "Aquests són els principis que m'han dut a aquest escó a la cambra i per aquests lluitaré", ha dit la diputada sotmesa a un tractament contra el càncer.

Barkos també ha fet una crida a Rajoy que demani responsabilitats als gestors de les caixes d'estalvis i que no sanegi les entitats financeres amb els comptes públics.

Carlos Salvador, l'únic diputat d'UPN, que va anar a les eleccions en coalició amb el PP i que ha tancat el torn del Grup Mixt, ha criticat amb duresa l'esquerra abertzale per la seva complicitat amb ETA. D'altra banda, ha enumerat els objectius de la seva formació, entre ells: la defensa de la vida, la família o la llibertat.

UPN s'ha mostrat d'acord amb Rajoy pel que fa a la reducció del dèficit, a la transparència en els comptes públics, a un model públic més sostenible, a donar suport als empresaris, a la seva innovació i talent i a la internacionalització necessària de les seves empreses. "A UPN ens té per ajudar a remar juntament amb vostè, amb el seu partit i amb els qui volem un país millor". "L'únic que m'atreveixo a suggerir-li és que malgrat la força dels 186 diputats pensi a sumar en lloc de governar en contra de", ha sentenciat finalment.

Rajoy : "Totes les idees es poden defensar, però no els mètodes no democràtics"

El pròxim president espanyol ha començat la seva intervenció en resposta al Grup Mixt responent al portaveu d'Amaiur, a qui assegura que és "molt conscient del que passa i ha passat perquè he estat ministre de l'Interior" i "he assistit a molts funerals". "Vostè té els seus vots", li ha dit a Antigüedad, però considera que "l'important en democràcia és que totes les idees es poden defensar, però no els mètodes no democràtics". Un comentari que ha despertat els aplaudiments a la cambra.

Rajoy ha afegit: "Tots els espanyols esperen l'anunci que ETA desapareix". "Aquest és el pas que s'ha de fer", ha manifestat el futur president espanyol, per qui l'únic que ha de fer el president del govern espanyol és "complir la llei, els reglaments i els decrets, i ha dit a Antigüedad: "Jo a vostè no li dec absolutament res". "Ni jo ni la societat espanyola", ha afegit.

A Xesús Jorquera, del BNG, li ha assegurat que no hi ha gaire gent a Galícia que coincideixi amb la seva política si es tenen en compte els resultats electorals i que, en matèria d'infraestructures, no enganyarà la gent respecte als terminis. "M'he compromès a acabar l'AVE i ho faré amb terminis reals al més aviat possible". També s'ha mostrat disposat a fer esforços en l'agricultura i la pesca, en el sector làctic i en el naval.

Rajoy s'ha compromès amb CC a fomentar la creació de llocs de treball, un pla de xoc per als joves amb el règim fiscal de les Canàries.

En resposta a Compromís Equo, el futur president del govern espanyol ha dit que "vull defensar la Comunitat Valenciana", però que no comparteix la imatge d'aquesta terra que ha donat. A Uxue Barkos, de Geroa Bai, li ha dit que hi coincideix en els principis bàsics, però no comparteix que hagi explicat a Merkel i Sarkozy els seus plans abans que a la cambra espanyola.

Finalment, ha contestat Carlos Salvador, d'UPN, amb qui s'han presentat en coalició, dient-li que estan d'acord en les prioritats i "m'agrada que parli de valors" perquè considera que "són fonamentals". Rajoy també s'ha sumat a la Navarra "foral i espanyola" que reivindicava UPN.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut