Madrid

Rajoy actualitzarà les pensions, recuperarà la desgravació per habitatge i eliminarà els ponts

El futur president del govern espanyol, Mariano Rajoy, s'ha compromès a actualitzar les pensions a partir de l'1 de gener del 2012 amb l'IPC i ha apuntat que aquesta serà l'única promesa que farà pel que fa a despesa. Després d'anunciar la pròrroga del pressupost, en l'inici del debat d'investidura, Rajoy s'ha fixat l'ocupació i el creixement. i "que Espanya recuperi el seu lloc en el món" com les dues directrius principals del pròxim executiu. I ha desplegat una bateria d'anuncis per fer front a la crisi i al dèficit de l'Estat. Rajoy ha dit que calen "mesures valentes" i "grans reformes", "pensant en l'Espanya d'aquí 20 anys".

RedaccióActualitzat
En el seu discurs, Rajoy ha afirmat que dedicarà tota la capacitat del seu executiu a aturar la sagnia de l'atur i a estimular el creixement econòmic. En aquest sentit, ha subratllat que "hem de sembrar amb urgència si volem que broti aviat la nova florida de creació de llocs de treball".

"Sóc absolutament conscient que no m'enfronto a un escenari d'afalacs", ha dit durant el seu discurs d'investidura. I abans de desgranar un seguit de canvis i reformes ha anunciat la pròrroga del pressupost del 2011 i l'actualització de les pensions d'acord amb l'IPC amb data a 1 de gener del 2012 com a únic compromís pel que fa a la despesa.

Objectiu: austeritat

Una de les poques xifres que ha donat Rajoy durant el seu discurs l'ha pronunciat pocs minuts després d'arrencar. Rajoy ha assegurat que caldrà reduir el dèficit en 16.500 milions aquest 2012. I ha deixat clar que "a la sortida de la crisi res serà igual al món".

El futur president del govern espanyol ha anunciat una reforma integral del mercat de treball en el primer trimestre de l'any, que vol aconseguir d'acord amb els agents socials. També ha dit que eliminarà les prejubilacions, a excepció de casos molt puntuals.

Pel que fa a les retallades en el sector públic, ha apuntat que cal redimensionar el sector públic i rebaixar-ne el cost. En aquest sentit, ha indicat que a partir d'ara "no hi haurà reposició de personal", mesura de la qual només quedarà exempt el col·lectiu de la policia.

Però Rajoy ha anat més enllà i ha assenyalat la seva intenció d'estendre els ajustos. "Volem un pacte d'austeritat de totes les administracions", ha afirmat.

Sistema educatiu

Mariano Rajoy també s'ha referit al sistema educatiu i s'ha proposat recuperar l'autoritat del personal docent i incentivar-ne la tasca. Ha anunciat que ampliarà a 3 anys el Batxillerat, afegint un any als dos actuals. I pel que fa a la llengua vehicular a l'escola, ha parlat d'un sistema bilingüe, en castellà i anglès, i d'un sistema trilingüe (que aquí seria en castellà, català i anglès) en aquelles comunitats on es parla més d'una llengua. 

També ha plantejat modificar els festius per traslladar-los a dilluns o divendres perquè no afectin, segons ha dit, la competitivitat.

Una altra de les mesures anunciades ha estat la recuperació de la desgravació fiscal per la compra de la primera vivenda.

El que mani Europa

Pel que fa a Europa, Rajoy ha dit que duran a terme una "estricta observança del pacte d'estabilitat" fixat per Merkel i Sarkozy.

El futur president del govern espanyol ha dit que buscarà arribar a acords amb l'oposició per a les reformes econòmiques, la renovació de les institucions de l'Estat, entre les quals la del desprestigiat Tribunal Constitucional, i la política exterior.

Mariano Rajoy ha volgut acabar el seu discurs amb un to més optimista i alhora literari i ha afirmat que "els núvols de gran pesar que enterboleixen el cel desapareixeran perquè només la nostra inactivitat ho podria evitar i això no passarà".

Però mentre que l'economia ha estat l'eix gravitatori de la intervenció de Rajoy, el pròxim president del govern espanyol ha passat de puntetes sobre la treva d'ETA i en cap moment no ha explicat com pensa encarar el nou escenari que s'obre al País Basc. De fet, només n'ha parlat al principi del seu parlament, i per referir-se a les víctimes d'ETA.

Poc abans de l'inici de la sessió al Congrés, la mesa ha rebutjat admetre a tràmit el recurs d'Amaiur i els ha deixat sense grup. Així doncs, s'hauran de repartir el temps dins el Grup Mixt.

D'altra banda, ERC-RCat-Cat.Sí s'ha quedat sense torn de paraula durant el debat d'investidura perquè encara continua dins del grup IU, ICV-EUiA i CHA, on va registrar-se de forma temporal per poder cobrar diners dels vots per correu de la campanya.

Buscant l'abstenció de CiU

La incògnita del debat d'investidura és saber amb quin suport serà designat Rajoy com a nou president del govern espanyol. El PP considera clau aconseguir, almenys, l'abstenció d'algun grup parlamentari. I ha centrat tots els seus esforços en Convergència i Unió. La federació nacionalista, però, diu que decidirà el seu vot en funció del discurs del futur cap de l'executiu.

Una setmana per formar govern


La votació del nou cap de l'executiu espanyol serà demà al migdia, després de les intervencions de tots els portaveus dels grups. A la tarda, el president del Congrés, Jesús Posada, informarà el rei Joan Carles del resultat.

Dimecres al matí, Rajoy prendrà possessió del càrrec al palau de La Zarzuela. Allà està previst que el nou president del govern espanyol comuniqui al rei la composició del seu govern abans de fer-la pública. De moment, es manté el secretisme, tot i que no s'esperen gaires sorpreses. Dimecres mateix, Rajoy podrà tornar a visitar La Moncloa, però ja no com a convidat, sinó com a inquilí.

L'endemà
-coincidint amb el sorteig de la loteria-, els ministres del nou gabinet prendran possessió de les seves carteres. Després, rebran el relleu dels seus antecessors en el càrrec en cadascuna de les seus ministerials.

Finalment, divendres, Rajoy presidirà el seu primer Consell de Ministres i tancarà així la setmana que el convertirà en el nou president del govern espanyol.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut