Imatge d'arxiu d'un avió d'Iberia (Foto: Reuters)
Imatge d'arxiu d'un avió d'Iberia (Foto: Reuters)
Barcelona

Normalitat en la vaga dels pilots d'Iberia, que ha provocat la cancel·lació de més de cent vols

Els pilots d'Iberia van a la vaga. Protesten contra la creació d'Iberia Express, una companyia de baix cost que, a partir del març, està previst que entri en funcionament. Les aturades han afectat més de cent avions, però la companyia ja ha recol·locat el 80% dels passatgers afectats en vols alternatius.

RedaccióActualitzat
El sindicat de pilots d'Iberia no està d'acord que a la primavera comenci a funcionar Iberia Express, dedicada a cobrir trajectes de curta i mitjana distància. Denuncien que la creació de la nova filial de baix cost és il·legal i que pot fer que desapareguin 5.000 llocs de treball. La direcció, en canvi, assegura que l'operació és clau per garantir la solvència d'Iberia. El sindicat de pilots Sepla diu que han escollit aquestes dates per no perjudicar ni els usuaris ni la indústria turística.

La vaga, acordada després d'haver trencat les negociacions amb la direcció, la fan en solitari després que el col·lectiu de tripulants de cabina s'ha negat a secundar-la. Els pilots de l'aerolínia repetiran les aturades el 29 de desembre.

L'impacte de la protesta es veu mitigat perquè 8 de cada 10 afectats podran viatjar en altres vols d'Iberia o d'una trentena d'aerolínies amb qui la companyia ha arribat a acords. De fet, hi ha hagut força normalitat als aeroports espanyols afectats. A l'aeroport del Prat s'han cancel·lat deu vols entre Barcelona i Madrid i a Barajas operen el 70% dels vols de la companyia, en compliment dels serveis mínims establerts pel Ministeri de Foment.

El cap de la secció del Sepla a Iberia, Justo Peral, ha assegurat avui que és "impossible" que els pilots de l'aerolínia s'estiguin plantejant "una vaga salvatge" al gener, ja que com s'està comprovant aquest diumenge, la jornada de vaga, seguida pel 100% dels afiliats, uns 1.500 pilots, és "d'absoluta normalitat" amb un "estricte compliment" dels serveis mínims establerts. "Som treballadors que estem defensant els nostres llocs de treball."

La vaga no té repercussió en els passatgers de Vueling i Air Nostrum, ni als vols amb codi compartit.

Els clients que vulguin tenen dret a reclamar que els reemborsin els diners del bitllet.

Anar al contingut