Passat i present de la direcció del PSC s'abracen en el congrés del partit.
Passat i present de la direcció del PSC s'abracen en el congrés del partit.
Barcelona

El PSC rebutja per àmplia majoria segregar-se del PSOE al Congrés i tenir un grup propi a Madrid

El PSC no se segregarà del PSOE. Els socialistes catalans han decidit en el seu congrés que no formaran grup propi a Madrid. Només 27 delegats han votat a favor de l'esmena que demanava el grup propi, pels 130 que ho han fet en contra. No obstant això, els membres de la formació han acordat que tindran llibertat de vot en assumptes d'especial interès per a Catalunya. El Congrés del PSC també decideix fer primàries per escollir el candidat a la Generalitat. Durant el matí, Pere Navarro ha estat escollit primer secretari del PSC amb el 73% dels vots, en superar la candidatura de Joan Ignasi Elena.

RedaccióActualitzat
El PSC tindrà més visibilitat al Congrés i podrà votar de forma diferent al PSOE quan a Madrid es tractin temes "d'interès per a Catalunya". Això sí, sense grup propi.

Així ho ha acordat la comissió del Congrés del PSC que havia de votar les esmenes que reclamaven un grup propi. La resolució final a què s'ha arribat ha obtingut 130 vots a favor i només 27 en contra, i avala la tesi que defensaven els alcaldes de Lleida i Sabadell, Àngel Ros i Manuel Bustos, en un document que van batejar amb el seu nom.

Bustos ha explicat que la resolució "aparca" definitivament l'aspiració del grup propi. El corrent Nou Cicle, en canvi, ho valora positivament però ho considera "un pas més" cap a aquest objectiu.

Pere Navarro, nou primer secretari

Els socialistes catalans també han acceptat el procés de primàries obertes per poder escollir el candidat a la Generalitat. Totes aquestes decisions s'emmarquen en un congrés de renovació que ha de marcar el futur del partit.

La decisió més important ja està presa: Pere Navarro és el primer secretari dels socialistes catalans. L'alcalde de Terrassa ha confirmat el seu lideratge al PSC en obtenir el vot del 73% dels delegats. L'únic rival que tenia, Joan Ignasi Elena, exalcalde de Vilanova i la Geltrú, ha quedat lluny de l'elegit, amb un 25% de suports. Finalment s'ha retirat de la cursa l'alcalde de Lleida. Àngel Ros ha preferit deixar les seves opcions intactes per concórrer a unes primàries futures per a la Generalitat.

Navarro assumeix la responsabiliat d'encapçalar la remuntada dels socialistes catalans i ara ha d'escollir l'executiva que integri també els altres sectors. Una executiva que es votarà aquest diumenge.

Durant els discursos previs a la votació, Navarro i Elena han coincidit en la necessitat de canvi i de convertir el PSC en un partit visible tant a Madrid com a Europa. Les comissions del PSC han començat a treballar després de l'elecció del nou líder.
Anar al contingut