Barcelona / Corbera de Llobregat

Mas al·lega que no ha anat als actes de la Constitució perquè s'ha interpretat en contra de Catalunya

El president de la Generalitat, Artur Mas, no ha anat als actes de commemoració de la Constitució que es fan a Madrid. El govern ja ho havia anunciat i havia justificat la decisió pel trencament del pacte constitucional del 1978, després de la reforma de la Carta Magna acordada entre PSOE i PP. La Generalitat ha argumentat que també ho fa després de la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut. El mateix Mas n'ha parlat dimarts a la tarda, quan ha dit que no sent "com a pròpia" la Carta Magna perquè s'ha interpretat "en contra de les aspiracions del poble de Catalunya".

RedaccióActualitzat
Mas no és el primer president de la Generalitat que s'absenta dels actes de la commemoració de la Constitució a Madrid. La seva decisió, que ha provocat tant elogis com crítiques, s'emmarca en l'actuació que ja van dur a terme altres presidents de la Generalitat. En aquest sentit, el president Pasqual Maragall mai hi va anar, mentre que el president Pujol ho va deixar de fer el 1988. Pel que fa al president Montilla, hi va assistir cada any, excepte el passat, en què exercia el càrrec en funcions.

Els que hi han anat

L'expresident català José Montilla sí que ha estat a Madrid durant els actes del Dia de la Constitució. Montilla, que la setmana passada va ser designat senador del Parlament, ha justificat la seva decisió assegurant que és en el marc constitucional on es poden dur a terme les reformes que millorin l'encaix de Catalunya dins l'Estat. I entre aquestes reformes cita la transformació del Senat en una autèntica cambra territorial.

La presidenta del Partit Popular de Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, també ha estat present als actes commemoratius de la Carta Magna.

Els que no hi han anat

En canvi, com ja és tradicional, cap representant d'Esquerra Republicana ni d'Iniciativa per Catalunya Verds ha assistit als actes per celebrar els 33 anys de la Carta Magna espanyola.

Cap acte oficial a Catalunya

A Catalunya no s'han fet actes oficials, però alguns partits han aprofitat l'aniversari per reivindicar la Carta Magna o per protestar. Les Noves Generacions del Partit Popular han repartit exemplars de la Constitució i, al parc de la Ciutadella, Ciutadans ha defensat la Carta Magna com a garant de la llibertat i dels drets socials que estan amenaçats, diuen, per les retallades i els nacionalismes.

Amb un to ben diferent, les Joventuts d'Esquerra han trencat simbòlicament la portada d'una Constitució al fossar de les Moreres per denunciar que la llei encadena Catalunya. També han volgut reclamar d'aquesta manera a Mas un pas més, perquè, segons han assegurat, no n'hi ha prou de trencar el pacte constitucional un dia a l'any.

Fora de Catalunya també hi ha hagut absències destacades: la d'Esquerra Unida, que hi ha acudit per marxar-ne i fer evident el seu desacord amb la recent reforma del text constitucional, i la del BNG, el PNB i Geroa Bai.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut