Barcelona

Acaba sense acord la tercera reunió entre govern i sindicats sobre les retallades per les protestes a la Model

La negociació entre govern i sindicats sobre la nova retallada als funcionaris està encallada. La tercera trobada entre les dues parts ha acabat sense acord i les negociacions estan, ara mateix, trencades. Els representants de l'executiu català s'han aixecat de la taula molestos amb la protesta d'aquest divendres al matí dels funcionaris de presons. Treballadors de la Model s'han concentrat davant el centre per protestar contra les retallades. La Generalitat els ha acusat de posar en risc els interns. El govern català creu, a més, que les protestes entorpeixen la negociació amb els sindicats.

RedaccióActualitzat
Nova reunió i nou desacord. Els representants del govern i dels sindicats s'han assegut aquest divendres per negociar les retallades als treballadors públics, però en comptes d'avançar, el diàleg ha quedat trencat.

La culpa, segons els representants del govern, és de la mobilització dels funcionaris de presons, que s'han concentrat davant la Model en contra de les retallades. L'executiu s'ha aixecat de la taula de negociació al·legant que les protestes dificulten les converses.

La reunió era la tercera d'aquest estil i es feia a la Conselleria d'Ocupació. Ha durat poc més de dues hores. Cap a dos quarts d'una s'ha donat per tancada sense cap acord.

No hi ha data per a una nova trobada. Tot i que les negociacions estan trencades, la secretària d'Administració i Funció Pública de la Generalitat, Pilar Pifarré, ha mostrat la seva voluntat de continuar parlant. Per reprendre la negociació, la Generalitat demana un gest dels sindicats: que els assegurin que no hi haurà més mobilitzacions mentre es dialoga.

Retallada milionària

Els sindicats tenen sobre la taula el pla global, que preveu un estalvi de 860 milions d'euros. Els representants dels treballadors ja coneixien les línies bàsiques d'aquesta retallada – 600 milions en salaris i 260 en drets – però la reunió d'aquest dissabte havia de servir per conèixer com es farà punt per punt.

Un altre element de tensió és el futur del personal interí de les administracions públiques. Ricardo Rodilla, de la Intersindical Alternativa de Catalunya, ha acusat el govern de falta de bona fe des d'un punt de vista legal. Rodilla argumenta que l'executiu pretén fer un ERO i recorda que en aquest cas està obligat legalment i moralment a dir qui vol acomiadar.

En aquest sentit, els sindicats lamenten la falta de confiança del govern en un possible acord, després de les paraules del president de la Generalitat en què deixava clar que arribar a un pacte era complicat.

Mobilitzacions contra la retallada

Des que Artur Mas va deixar clar que hi hauria noves mesures d'estalvi que haurien d'assumir els funcionaris, govern i sindicats s'han trobat ja tres cops per negociar com es faran les retallades. Aquest dijous ja van tancar una reunió amb posicions molt allunyades.

Els sindicats han convocat una concentració de protesta pel dia 14 a la plaça Sant Jaume de Barcelona. Els representants dels treballadors temen que, després de la proposta de reduir i eliminar els complements que paga la Generalitat, el nou govern espanyol del PP també decideixi abaixar-los el sou. S'ha convocat una concentració a la plaça de Sant Jaume pel 14 de desembre.

La UGT creu que la xifra que el govern vol estalviar s'aconseguiria limitant els sous dels alts càrrecs a 5.000 euros mensuals.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut