Madrid

Benestar i Família tanca les adopcions al Congo per falta de garanties i deriva setze sol·licituds pendents

El Departament de Benestar i Família ha decidit tancar les adopcions a la República del Congo per falta de garanties. La decisió s'ha fet pública poc després que el president del govern espanyol confirmés l'acord amb el Ministeri d'Afers Estrangers per posar en marxa una "via especial" amb Catalunya per tramitar 18 dels 31 expedients pendents a la República del Congo. Després de resoldre dos casos assignats, els setze que estan pendents d'assignació es derivaran a la veïna República Democràtica del Congo.

Actualitzat
D'aquestes 18 famílies, dues ja tenen un menor assignat a la República del Congo, que es troben a la casa bressol d'ADIC, mentre que els altres 16 estan pendent de l'assignació d'un infant. Pel que fa als altres 13 expedients oberts d'adopció, tots els sol·licitants van signar el contracte amb ADIC al llarg del mes de juliol i, per tant, el seu expedient s'anirà tramitant a mesura que es vagi regularitzant el procés d'adopció.

D'acord amb els compromisos adquirits a la reunió mantinguda amb responsables del Ministeri d'Afers Estrangers el 22 de setembre passat, les dues famílies que tenen assignat un menor a la República del Congo, amb capital a Brazzaville, continuaran amb els tràmits davant dels jutjats del país i finalitzaran així el procés d'adopció, amb el suport de l'ADIC. D'aquesta manera, l'entitat col·laboradora haurà d'ultimar els tràmits pendents, sota la supervisió del Departament de Benestar i Família i amb la col·laboració de l'ambaixada espanyola a la República Democràtica del Congo, ja que no hi ha ambaixada espanyola a Brazzaville.

Un cop resolts aquests dos expedients, Catalunya donarà per tancades les adopcions a la República del Congo, ja que el Departament vol prioritzar per damunt de tot l'interès superior dels menors. En aquest país, les investigacions realitzades pel Departament confirmen que el procés no ofereix prou garanties i que no hi ha suficient fiabilitat en certs documents oficials. Tot i així, l'Institut Català de l'Acolliment i l'Adopció estudiarà a fons el procés d'adopcions que estan desenvolupant França i Bèlgica en aquest país per conèixer les seves estructures de treball i decidir en un futur si es torna a obrir la República del Congo per a les adopcions catalanes.

A causa del tancament de les adopcions a la República del Congo, el Departament derivarà els expedients de les 16 famílies que estaven pendents de l'assignació d'un menor a la República Democràtica del Congo (Kinshasa). La tramitació dels seus expedients es farà per protocol públic, sota la supervisió d'un representant especial del Departament de Benestar i Família i es comptarà amb la plena col·laboració de l'ambaixada espanyola a Kinshasa.

Cap problema en les adopcions internacionals

Justament sobre aquestes adopcions n'ha parlat el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, en la sessió de control que s'ha fet al Congrés dels Diputats. El portaveu d'ERC, Joan Puigcercós, ha fet una pregunta en relació amb les dificultats que van tenir set famílies catalanes que van anar al Congo per dur a terme una adopció. El president espanyol ha anunciat que Espanya superarà les 6.000 adopcions internacionals aquest any i que la gestió de totes elles, en col·laboració amb les autonomies, "no ha plantejat cap problema". Zapatero també ha confirmat l'obertura d'una "via especial" amb Catalunya per resoldre els 18 casos pendents.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut