Alberto Ruiz-Gallardón i Soraya Sáenz de Santamaría celebren la victòria al costat d'Esteban González Pons i Pío García-Escudero. (Foto: EFE)
Alberto Ruiz-Gallardón i Soraya Sáenz de Santamaría celebren la victòria al costat d'Esteban González Pons i Pío García-Escudero. (Foto: EFE)
Madrid

Sáenz de Santamaría, Gallardón o Soria, els noms que més sonen per al nou govern de Rajoy

Només unes hores després de les eleccions generals a Espanya en què el Partit Popular ha guanyat per una majoria absoluta aclaparadora, l'interès ara se centra en quina serà la composició del nou executiu de Mariano Rajoy. Segons es desprèn de les declaracions que ha fet el mateix líder popular en campanya, alguns dels cinc membres de la llista al Congrés per Madrid podrien ocupar un lloc destacat, entre els quals destaquen Soraya Sáenz de Santamaría i Alberto Ruiz-Gallardón, però també sonen noms com el del president del PP a les Canàries, José Manuel Soria, o el del conseller del BCE José Manuel González Páramo. Tots, ha dit en campanya, "gent competent amb un llarg recorregut polític".

RedaccióActualitzat
Tot i que encara no saben els noms que encapçalaran els departaments del nou govern, el que Rajoy ha deixat clar és que aprimarà la infraestructura en "un parell" de ministeris dels 15 que hi ha actualment i que l'executiu tindrà, gairebé amb tota seguretat, dues vicepresidències: una de política i una d'econòmica.

Una de les incògnites més grans és qui ocuparà aquesta segona vicepresidència, o Ministeri d'Economia, per a la qual el líder popular busca un perfil tècnic i de llarga trajectòria. Entre els noms que sonen, hi ha el conseller del BCE José Manuel González Páramo o l'expert i exsecretari d'Estat Luis de Guindos, però també sona i amb força el nom del candidat per Sevilla, exministre d'Economia i actual portaveu a la Comissió d'Economia i Hisenda del Congrés, Cristóbal Montoro.

Sobre aquest departament no es descarta que es pugui dividir la cartera d'Economia i Hisenda, com ja es va fer en l'època del govern de José María Aznar, i que Hisenda incorporés competències com Funció Pública i Política Territorial.

Pel que fa a la vicepresidència política, que podria integrar Presidència i el càrrec de portaveu del govern, sembla que serà la seva mà dreta, Soraya Sáenz de Santamaría, qui molt probablement la dirigirà, segons fonts pròximes del partit.

L'alcalde de Madrid, Alberto Ruiz-Gallardón, per la seva banda, el situen en un ministeri destacat com el de Justícia o Defensa, tot i que també hi ha qui creu que podria ocupar un paper destacat al Congrés dels Diputats. La seva vacant a l'Ajuntament de Madrid la podria ocupar la regidora Ana Botella.

Per succeir José Bono a la cambra baixa, es postulen, entre altres noms, el d'Ana Pastor i el del candidat per Barcelona, Jorge Fernández Díaz. L'exministra de Sanitat, però, també la situen al capdavant de la cartera que ja va ocupar amb Aznar.

Respecte a la infraestructura del nou govern, sembla clar que Rajoy recuperarà Agricultura. D'altra banda, no es descarta que Foment no pugui assumir Medi Ambient, Habitatge i Transport, i que el d'Educació es fusioni, finalment, amb Cultura. També es creu que es fusionaran els ministeris d'Indústria i Ciència i Tecnologia, que podrien assumir, a més, les competències de Turisme.
Anar al contingut