Madrid

El govern espanyol nega que la prima de risc hagi superat la italiana i ho atribueix a un error tècnic

El Banc Central Europeu ha hagut de tornar a intervenir en el mercat del deute per relaxar la prima de risc espanyola, que aquest divendres ha tornat a marcar rècords. Al llarg del matí, algunes agències havien informat que el deute espanyol havia superat l'italià, fet que després el govern ha desmentit, al·legant un error tècnic en els càlculs. En tot cas, Europa busca la fórmula per frenar la crisi del deute, i mentre augmenten les veus que reclamen una implicació més gran del BCE, Alemanya continua pensant que no és la solució.

Actualitzat
La borsa espanyola ha pujat un 0,48 per cent i ha recuperat el nivell de 8.300 punts, animada per l'alça de Wall Street i la recuperació del deute espanyol.

La prima de risc espanyola ha baixat als 441 punts bàsics, després d'haver-se enfilat fins als 525 punts bàsics, mentre que l'índex de referència de la borsa espanyola, l'IBEX 35, ha avançat 39,50 punts, equivalents al 0,48 per cent, fins a 8.310,10 punts.

Aquesta setmana, condicionada per l'atac al deute espanyol i d'altres països europeus, com França i Àustria, la borsa ha baixat el 2,88 per cent, mentre que les pèrdues anuals se situen en el 15,71 per cent.

El Banc Central Europeu, pressionat


En aquest context, el Banc Central Europeu (BCE) ha comprat deute dels dos països enmig de pressions contraposades. Des d'Alemanya, s'ha pressionat el BCE perquè no intervingui davant la crisi del deute, mentre que altres el pressionen perquè ho faci. És el cas del Japó, que ha reclamat a Alemanya que accepti que el Banc Central Europeu faci de tallafoc.

Angela Merkel, però, no és partidària d'aquesta opció. La cancellera alemanya reitera que la solució a la crisi del deute a la zona euro passa per un lideratge polític sòlid. Per això, vol pressionar els països endeutats a aplicar plans d'austeritat molt severs abans de cedir i admetre una emissió de moneda.

Pel que fa a Espanya, la seva prima de risc ja va vorejar els 500 punts dijous, encara que finalment es va moderar després que el Banc Central Europeu (BCE) es va decidir a comprar deute sobirà espanyol i va tancar en 460 punts bàsics.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut