Barcelona

La prima de risc a 500 punts, un llindar perillós

El nivell de la prima de risc -que és el sobrecost que un país ha de pagar per col·locar deute públic, en funció de la seva solvència- s'ha convertit en una informació habitual als mitjans de comunicació a mesura que s'ha estès la crisi del deute a l'eurozona. I aquests dies ha agafat encara més protagonisme perquè ha sobrepassat els 500 punts bàsics, un llindar considerat perillós. Els precedents de Grècia, Irlanda i Portugal fan que, quan s'arriba als 500, s'incrementin els temors d'un rescat financer del país.

Actualitzat
Què és la prima de risc?

La prima de risc és la diferència entre el bo a 10 anys d'un país i el d'Alemanya, considerat el més solvent i que es pren com a referència. En el cas d'Espanya, aquest dilluns va superar per primer cop els 500 punts i marcant un rècord en tancar amb 511.

És perillós, aquest llindar?

Es considera perillós perquè Grècia va ser rescatada el 10 de maig del 2010 amb la prima a 450 punts,; Irlanda, el 22 de novembre del mateix any, amb la prima a 544; i Portugal, el 5 de maig del 2011, amb la prima a 627. Quan va dimitir Silvio Berlusconi, la prima italiana va arribar als 570 punts. També s'identifica com a perillós un interès pel deute superior al 7% en els bons a deu anys. Encara que les dificultats per finançar-se aboquen un país al rescat, aquestes xifres no són l'única causa que hi porta.

Quins altres factors compten?

La capacitat de creixement del país, el seu dèficit i deute també es tenen en compte. Per exemple, Itàlia té un endeutament equivalent al 120% del PIB, percentatge que en el cas d'Espanya ronda el 60%. Per contra, Espanya té un atur superior al 21%, que frega els 5 milions de persones, segons l'última Enquesta de Població Activa. 

Què es pot fer?

Diversos analistes assenyalen que el BCE és l'unica institució que pot posar fre al contagi del deute. Alemanya, però, s'hi oposa perquè entén que la missió del banc és mantenir a ratlla la inflació, perquè, si creix, tots els països europeus s'emprobriran. Una altra idea de què s'ha parlat a les cimeres europees és la de crear eurobons, comuns per a tota la zona euro, però de moment no ha prosperat.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut