Roma

Monti jura el càrrec de president del nou govern italià i n'assumeix la cartera d'Economia

L'excomissari europeu i senador italià, Mario Monti, ja és oficialment primer ministre d'Itàlia després d'haver acceptat el càrrec davant del president de la República, Giorgio Napolitano, a qui també ha presentat la llista dels nous ministres. Un govern integrat per dotze ministres, tots tecnòcrates i cap polític de carrera.

Actualitzat
Les primeres travesses sobre la distribució dels càrrecs en el nou executiu s'han complert i el mateix Monti ha decidit assumir la delicada cartera de Finances d'un govern format, en conjunt, per onze tecnòcates com a ministres amb cartera i cinc més sense cartera. Tres dones dirigiran les carteres d'Interior, Justícia, Treball i Igualtat.

El nou govern s'ha constituït aquest dimecres a la tarda i els nous membres de l'executiu ja han jurat el càrrec. Després s'ha reunit el nou Consell de Ministres i aquest dijous, previsiblement, serà el mateix Parlament el que atorgarà la investidura al nou executiu. Després, es farà el traspàs de poders amb Silvio Berlusconi.

Un govern, amb suport sòlid

El dia abans, Monti ha enviat un missatge de "convicció i absoluta serenitat que el nostre país superarà una situació tan difícil". L'excomissari europeu s'ha mostrat molt satisfet "per la feina feta, que ha qualificat d'"intensa i profitosa". "Vull transmetre la meva confiança en la solidesa de les institucions i en la participació de la societat civil. Hi ha una consciència plena sobre l'emergència. M'he quedat gratament sorprès del sentit de la responsabilitat de tots", ha afegit.

Durant les negociacions, l'excomissari europeu va reunir-se amb el secretari general del Poble de la Llibertat, Angelino Alfano, que ha assegurat que "l'intent de Monti de formar govern arribarà a bon terme". Tot i demostrar la seva predisposició, Alfano ha posat com a condició que el nou govern compleixi els compromisos de reformes econòmiques que l'executiu de Silvio Berlusconi va pactar amb la UE. Angelino Alfano no ha fet cap referència a la intenció de Monti de formar un govern amb tecnòcrates i polítics i d'esgotar la legislatura el 2013. El PDL vol que s'acabin com més aviat millor les reformes econòmiques i es convoquin eleccions anticipades.

Monti s'ha trobat també amb Pier Luigi Bersani, secretari general de la força progressista Partit Demòcrata (PD), que ha donat el seu suport a un govern "competent, de tarannà tècnic" i sense polítics. Bersani considera que també s'haurien d'afrontar "la reforma electoral i de la regulació parlamentària i la reducció del nombre de diputats i senadors".

Monti també ha rebut els sindicats, la patronal, els bancs i associacions de joves i dones. Ha valorat la seva disposició davant dels "sacrificis" que haurà de fer el país per fer front a l'estabilitat financera i propiciar el creixement econòmic.


VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut