Roma

Berlusconi diu que hi haurà eleccions al febrer i que no serà candidat

El primer ministre italià, Silvio Berlusconi, ha assegurat que, com va anunciar, dimitirà un cop s'aprovin les reformes econòmiques promeses a la Unió Europea i que creu que Itàlia celebrarà eleccions anticipades a principis de febrer, encara que ell no serà candidat de nou al càrrec. Berlusconi s'ha refermat que renunciarà tan aviat com s'aprovi la llei pressupostària i ha insistit en la idea, que ja va deixar caure ahir, que ell creu que cal fer eleccions anticipades. "Il cavaliere" no creu que es pugui fer un govern de coalició o de transició a Itàlia un cop hagi marxat del poder i durant un col·loqui amb el director del diari "La Stampa", s'ha atrevit a fixar-ne el calendari. Aposta pel febrer, tot i que assegura que no s'hi presentarà.

Actualitzat
"Tan aviat com s'aprovin els pressupostos de l'Estat pel 2012 dimitiré i, com que no veig altres majories possibles, veig eleccions anticipades per a principis de febrer i jo no m'hi presentaré com a candidat", li ha dit a Mario Calabresi, el director del diari "La Stampa", durant un col·loqui aquest dimecres al matí.

Berlusconi ha explicat que el candidat de centredreta en les pròximes eleccions serà Angelino Alfano, l'actual secretari del seu partit, el Poble de la Llibertat (PDL) i exministre de Justícia. "No m'hi presentaré. Em sento alliberat i ara és el torn d'Alfano per ser el nostre candidat a president. És molt capaç, molt més del que puguin pensar i l'accepten tots", ha afirmat.

El primer ministre s'ha referit a la fotografia apareguda: "M'han traït els que durant tota una vida he dut en el meu cor. Si penso en el que he fet per Roberto Antonione (un dels diputats del PDL que es va abstenir)... el vaig dur a Trieste a totes les cimeres, sóc el padrí de la seva filla. De la resta, ni en parlo, començant per Carlucci, Gabriella "Iscariote'", ha dit Berlusconi per titllar-la de traïdora, després de Gabriella Carlucci  es va passar a la UDC, com ho van fer els parlamentaris Alessio Bonciani i Ida d'Ippolito.

Berlusconi ha tancat la xerrada dient: "Potser ara torni a ocupar-me de ser president del Milán". Mentre, les borses han obert en verd, celebrant l'anunci da la seva renúncia i pujant un 1,38% en els primers moments.

Itàlia sense Berlusconi

Berlusconi ha esgotat les seves set vides i deixa la transició al president de la República, Giorgio Napolitano, a qui va comunicar ahir les seves intencions abans de fer-ho públic.

Quan Berlusconi dimiteixi, serà el president qui haurà de convocar els líders polítics per nomenar un nou primer ministre o bé convocar eleccions.

La promesa de dimissió de Berlusconi va ser la culminació d'una tarda tensa al Parlament, on Il cavaliere va superar l'aprovació dels pressupostos, però va perdre la majoria absoluta perquè alguns diputats li han girat l'esquena.

En la votació a la cambra de diputats el seu govern del primer ministre va només va obtenir 308 vots, mentre que van ser 321 els diputats que no van votar. Cap diputat de l'oposició no va participar en la votació per demanar-li que plegués.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut