Atenes

Lucas Papademos, exvicepresident del BCE, es perfila com a nou primer ministre grec

Lucas Papademos, exvicepresident del Banc Central Europeu (BCE), podria rellevar el socialista Iorgos Papandreu com a primer ministre de Grècia. Papademos ha arribat aquest dilluns a Atenes, on el partit socialista PASOK i el conservador Nova Democràcia han continuat negociant un govern d'unitat provisional fins a la convocatòria d'eleccions. Les negociacions han avançat en comptagotes i el portaveu de l'executiu ha confirmat que fins aquest dimarts no hi haurà cap anunci. Papademos hauria demanat poder govern més enllà del 19 de febrer -data en què s'havia dit que es convocarien les eleccions- per tenir temps d'aplicar les mesures per complir amb les demandes de la UE.

Actualitzat
L'endemà que Iorgos Papandreu i el cap de l'oposició, Antonis Samaras, van acordar la formació d'un nou govern de concentració nacional sense Papandreu, els socialistes i els conservadors han continuat negociant qui ha d'encapçalar aquest executiu provisional, els noms dels que el formaran i la data de les eleccions.

Inicialment s'ha donat per fet l'acord perquè el nou govern se sotmeti divendres a votació al Parlament i hi hagi eleccions el 19 de febrer, un cop s'hagi aplicat el paquet de reformes que mana Brussel·les. A mesura que han avançat les hores, però, ja no estava tan clar aquest calendari, sobretot perquè Lucas Papademos hauria demanat disposar de més temps per fer les reformes que exigeix la Unió Europea per continuar donant ajuda econòmica a Grècia. A més, Papademos hauria plantejat que Nova Democràcia assumeixi alguns ministeris del govern de concentració.

A última hora del dia, la televisió pública ha informat que hi havia acord sobre el nom del futur primer ministre, però sense revelar si Papademos era l'escollit. Poc després, el portaveu del govern, Ilias Mosialos, ha confirmat que fins aquest dimarts no se sabria res del successor de Papandreu.

Un vell conegut

Lucas Papademos no és desconegut a les institucions. Va supervisar l'adopció de l'euro a Grècia el 2002, com a governador del Banc de Grècia. Potseriorment va ser vicepresident del Banc Central Europeu, institució que va deixar l'any passat i on era la mà dreta de Jean-Claude Trichet. Actualment és professor de la Universitat de Harvard.

Mentre avancen molt lentament les converses a Grècia, els ministres de Finances de l'eurozona, l'Eurogrup, s'han tornat a reunir a Brussel·les, pendents encara de l'acord a Atenes.





NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut