Els ministres d'Economia d'Itàlia i Grècia, Giulio Tremonti i Evangelos Venizelos (Foto: Reuters)
Els ministres d'Economia d'Itàlia i Grècia, Giulio Tremonti i Evangelos Venizelos (Foto: Reuters)
Brussel·les

L'Eurogrup vol que Grècia es comprometi per escrit a fer les reformes exigides

Els ministres d'Economia i Finances de la zona euro han demanat a Grècia que es comprometi per escrit a a executar les reformes que ha de fer si vol continuar rebent ajuda dels 27. El president de l'Eurogrup, Jean-Claude Juncker, ho ha anunciat després de la reunió ministerial que ha tingut lloc aquest dilluns a Brussel·les. En el cas d'Itàlia, l'altre país amb problemes de deute que ha posat contra les cordes el govern de Silvio Berlusconi, l'Eurogrup espera que, a finals d'aquest setmana, concreti les noves mesures que pensa aplicar.

Actualitzat
"Demanarem a les autoritats gregues que enviïn una carta signada pels dos principals partits, per refermar el compromís" de Grècia a respectar les mesures", ha afirmat Juncker. La UE vol estar segura que el nou govern de coalició que s'està negociant a Atenes entre socialistes i conservadors no es farà enrere i acatarà els compromisos de la cimera del 26 i 27 d'octubre per evitar la fallida del país, que passen per perdonar-li la meitat del deute a canvi de més retallades del sector públic.

El ministre de Finances grec, Evangelos Venizelos, ha assegurat abans de la trobada que la formació d'un nou govern d'unitat "és la prova del nostre compromís i la nostra capacitat per aplicar" els acords pactats amb Europa i "reconstruir el país".

Itàlia també està en el punt de mira de la zona euro. La Comissió Europea ha anunciat que espera tenir informació de quines mesures noves adoptarà el govern a finals d'aquesta setmana, quan el govern de Bersluconi haurà concretat el calendari de les reformes.

De moment, la Comissió Europea hi enviarà un missió tècnica aquest dimarts o dimecres, per vetllar pel compliment dels acords del 26 d'octubre a Roma, la vigília de la cimera europea. El ministre de Finances italià, Giulio Tremonti, ha reiterat davant dels seus homòlegs euopeus el compromís del seu país d'aplicar ràpidament els acords.

El president de l'Eurogrup ha descartat reclamar a Itàlia un govern d'unitat nacional, com el grec, i ha afegit que la situació dels dos països no es poden comparar, perquè Itàlia no té cap rescat financer en marxa.

Anar al contingut