Canes

El G-20 acorda facilitar crèdits de l'FMI als països afectats per la crisi del deute

La cimera del G-20 ha acordat a Canes l'ampliació de les línies de crèdit de l'FMI per als països amb problemes, com Grècia, Irlanda, Portugal o, eventualment, Itàlia. Per la directora gerent del Fons Monetari Internacional, Crhistine Lagarde, es tracta d'una autorització per obtenir "sense límits" tots els "recursos necessaris". El president francès, Nicolas Sarkozy, ha exhibit aquest acord com un èxit, perquè dóna estabilitat a l'euro, i el president dels EUA, Barack Obama, ha considerat que el pla de rescat envia un "ferm senyal" que el projecte europeu "està ben viu".

Actualitzat
Els dubtes sobre el futur de l'euro, atiats per la crisi política grega, han trastocat l'agenda de la cimera del G-20. La UE es presentava a Canes amb una proposta per regular els mercats i crear una taxa a les transaccions financeres. Alhora, també volia convèncer els països compradors sobre la fiabilitat del seu deute. Doncs bé, en cap d'aquests temes s'ha trobat el consens necessari.

En canvi, sí que hi ha hagut un cert consens, amb la implicació dels Estats Units, sobre una ampliació de les línies de crèdit de l'FMI per als països amb problemes, com Grècia, Irlanda, Portugal o, eventualment, Itàlia. Sarkozy ha exhibit aquest acord com un èxit, perquè dóna estabilitat a l'euro i desactiva el referèndum grec.

Sarkozy ha dit que s'ha pres el compromís de reforçar els mitjans del Fons Monetari Internacional amb l'objectiu que l'FMI esdevingui "una muralla contra el risc sistèmic". L'actitud ferma d'Europa en relació amb Grècia, ha dit Sarkozy, "ha suscitat la presa de consciència col·lectiva indispensable dels reptes per al futur. I ens alegrem molt que l'ambient avui a Grècia no tingui res a veure ara amb el que hi va haver a començaments de setmana".

El president dels Estats Units, Barack Obama, ha assegurat que el G-20 ha fet avanços per afrontar la crisi europea, com ara el pas que s'ha fet perquè les institucions supervisin les reformes italianes. Obama s'ha mostrat confiat que els europeus estan preparats per respondre a la crisi del deute. El president nord-americà ha considerat que el pla de rescat envia un "ferm senyal" que el projecte europeu "està ben viu" i que tots els països mantenen el seu compromís amb la divisa comuna, l'euro.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut